Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. május 25.Olvasási idő: 1 perc

Átadták Szegeden az Unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét

illusztráció

Ma került sor az EU legnagyobb geotermikus fűtési rendszerének átadására Szegeden. Az EU 23 millió eurót ruházott be annak érdekében, hogy tiszta, megújuló forrásból származó és megfizethető energiával lássanak el több mint 28 000 háztartást és több mint 400 középületet a térségben. Az Uniónak köszönhetően megvalósuló szegedi geotermikus távfűtési hálózat, amelynél Európában csak Izlandon találhatók nagyobb ilyen rendszerek, jelenleg 27 kútból, 16 fűtőműből és 250 kilométernyi elosztóvezetékből áll.
 
Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta: „A projektnek köszönhetően tiszta energiát lehet használni, drasztikusan csökkennek a kibocsátások, és kisebb mértékben kell az orosz gázimportra támaszkodni. A szegedi modellt sok más város is átvehetné, mivel az Unió lakosságának több mint negyede olyan területen él, ahol elegendő geotermikus erőforrás áll rendelkezésre. Ez nagyban elősegítené az Unió klímacéljainak megvalósítását.”
 
A geotermikus fűtés alacsony kibocsátással járó rendszer, amely a földből származó hőenergiát hasznosítva állít elő meleg levegőt.

2014 és 2020 között Magyarország 22,5 milliárd euró értékben részesült kohéziós politika keretében nyújtott támogatásban. Az Unió országszerte több településen támogatta hasonló, a geotermikus energia hasznosításához kapcsolódó projektek kidolgozását.
 

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. május 25.