Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. július 13.

2022. évi jogállamisági jelentés: a Bizottság konkrét ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok számára

illusztráció

Az Európai Bizottság ma közzétette harmadik éves jogállamisági jelentését. A jelenleg zajló ukrajnai orosz invázió még inkább rávilágít arra, mennyire fontos a demokratikus értékek, az emberi jogok és a jogállamiság védelme.

Jelentésében a Bizottság áttekinti az EU egészére jellemző tendenciákat, és 27 országfejezetben részletesen elemzi az egyes tagállamokban 2021 júliusa óta történt fejleményeket. Az idei jelentés az első, amely konkrét ajánlásokat fogalmaz meg mindegyik tagállam számára – ezt az újítást Ursula von der Leyen elnök jelentette be 2021-ben, az Unió helyzetét értékelő beszédében. Az ajánlások azt a célt szolgálják, hogy ösztönözzék a tagállamokat a tervezett vagy már megkezdett reformok végrehajtására, és segítsenek azonosítani, mely területeken van még tennivaló.

A korábbi évekhez hasonlóan a jelentés idén is négy kulcsfontosságú területen tekinti át a jogállamisággal kapcsolatos fejleményeket. Ezek a területek a következők: igazságszolgáltatási rendszerek, a korrupció elleni fellépés kerete, a média sokszínűsége és szabadsága, valamint a fékekkel és ellensúlyokkal kapcsolatos egyéb intézményi kérdések. A jelentésből kiderül, hogy számos tagállamban dolgoznak olyan reformokon, melyek a korábbi két jelentésben azonosított jogállamisági problémák megoldására irányulnak, ugyanakkor néhány tagállam esetében továbbra is fennállnak rendszerszintű aggályok.

A Magyarországnak szóló ajánlások

Az említett négy terület vizsgálata alapján ma kiadott ajánlásaiban a Bizottság többek között azt szorgalmazza, hogy Magyarország:

  • Erősítse meg az Országos Bírói Tanács szerepét az Országos Bírósági Hivatal elnökére ruházott hatáskör hatékony ellensúlyozása érdekében.
  • Igazítsa ki a Kúriára vonatkozó szabályokat a bírói kinevezések terén.
  • Fogadjon el átfogó reformokat a lobbitevékenységre és a forgóajtó-jelenségre vonatkozóan, és erősítse meg a vagyonnyilatkozatok rendszerét.
  • Mutasson fel komoly eredményeket a magas szinten elkövetett korrupciós ügyekben folytatott nyomozások, büntetőeljárások és a jogerős ítéletek terén.
  • Vezessen be hatékony mechanizmusokat a médiaszabályozó hatóság funkcionális függetlenségének fokozására.
  • Erősítse meg a közszolgálati média független irányításának és szerkesztői függetlenségének fokozására irányuló szabályokat és mechanizmusokat.
  • Fogadjon el olyan jogszabályokat, amelyek biztosítják az állam, illetve az állami tulajdonban lévő vállalatok hirdetési kiadásainak méltányos és átlátható elosztását.
  • Számolja fel a civil társadalmi szervezeteket érintő akadályokat.

A teljes sajtóközlemény
A Magyarországra vonatkozó országfejezet és ajánlások (angolul)
 

További információk (angolul)

 

Kapcsolódó információ

 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. július 13.