Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete

Európai helyreállítási terv

Mi teszi indokolttá a helyreállítási tervet?

A Bizottság 2023. téli gazdasági előrejelzésének fontosabb számai

Magyarország

2022

2023

2024

Bruttó hazai termék (változás előző évhez képest)

4,6 %

0,5 %

2,8 %

Infláció (változás előző évhez képest)

15,3 %

16,4 %

4 %

 

Mit tartalmaz Magyarország helyreállítási és alkalmazkodási terve?

A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközhöz való hozzáférés érdekében minden uniós tagállam nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési/ellenállóképességi tervet nyújt be. A tervekben a kiadások legalább 37 %-át éghajlatvédelmi, 20 %-át pedig digitális beruházásokra és reformokra fordítják, amelyeket 2026-ig végre kell hajtani.

Magyarország 2021.májusában nyújtotta be helyreállítási és ellenállóképességi tervét a Bizottságnak. Magyarország összesen 7 milliárd eurót (2500 milliárd Forintot) vissza nem térítendő támogatást igényel a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretében, és nem nyújtott be RRF-hitel iránti kérelmet.  

A terv kilenc komponensből áll:

 • demográfia és köznevelés
 • magasan képzett, versenyképes munkaerő
 • felzárkózó települések
 • vízgazdálkodás
 • fenntartható zöld közlekedés
 • energia – zöld átállás
 • átállás a körforgásos gazdaságra
 • egészségügy
 • horizontális intézkedések

A terv reformokat és beruházásokat tartalmaz, amelyek a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz teljes élettartamát végig kísérik 2026-ig.

Magyarország helyreállítási és alkalmazkodási terve

A Bizottság a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendeletben meghatározott kritériumok alapján értékeli a magyar helyreállítási és ellenállóképességi tervet. A Bizottság és a magyar hatóságok konstruktívan dolgoznak együtt, hogy a magyar terv megfeleljen a rendelet célkitűzéseinek és követelményeinek.

Mit tartalmaz az uniós helyreállítási terv?

Ez az előremutató csomag – az európai zöld megállapodással összhangban – küzdeni fog az éghajlatváltozás ellen. Az uniós költségvetés 30 %-át erre a célkitűzésre fordítják. Különös figyelmet kap a biológiai sokféleség védelme is.

A NextGenerationEU további 807 milliárd eurót biztosít, amelyből megközelítőleg 724 milliárd euró (folyó árakon) a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközön keresztül kerül folyósításra hitel és vissza nem térítendő támogatás formájában az uniós országok által végrehajtott strukturális reformok és beruházások támogatására. Az Európai Bizottság egy új technikai támogatási eszközt is bevezetett annak érdekében, hogy testre szabott szakértelmet biztosítson az uniós országok számára a reformok megtervezéséhez, illetve végrehajtásához.

A gazdaságpolitikák koordinálásának és nyomon követésének keretét képező európai szemeszter szintén kiigazításra került, mivel szorosan kapcsolódik a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközhöz, amely biztosítani fogja, hogy a strukturális reformok az egyes országok helyreállításának szerves részét képezzék.

Részletesen az európai helyreállítási tervről

NextGenerationEU

A 2021. évi európai szemeszter

Európai zöld megállapodás

Finanszírozási lehetőségek

 

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó tájékoztatók

Az európai helyreállítási tervhez kapcsolódó tájékoztatók

EU helyreállítási program cover
 • Tájékoztató

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében az Európai Bizottság átdolgozta és kiegészítette a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetés tervezetét. A május 27-én bemutatott tervezet két elemből áll: egyrészt a korábbi javaslathoz képest kismértékben módosított,

 • Olvasási idő: 4 perc