Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete

Finanszírozás és támogatás

A kutatás terén elért sikerek javítják az európai polgárok életkörülményeit: jobb egészségügyi ellátást, fenntartható mezőgazdasági módszereket, valamint innovatív termékeket és szolgáltatásokat biztosítanak a kontinens lakosai számára.

Az Európai Unió minden évben több mint 200 000 vállalkozást részesít támogatásban vállalkozói hitelek, mikrofinanszírozás, garanciák és kockázati tőke formájában.

A kis- és középvállalkozások finanszírozása

Fejlődése során mindegyik kis- és középvállalkozás (kkv) szembesül azzal a problémával, hogy nem egyszerű forráshoz jutni. A COSME, a kis- és középvállalkozásokat segítő európai program azt a célt szolgálja, hogy a cégek a megalapításuktól kezdve, növekedésük minden szakaszában könnyebben jussanak finanszírozáshoz.

Az Európai Innovációs Tanács Akcelerátor programja (korábbi nevén a kkv-támogató eszköz) keretében az innovatív magyar vállalkozások is pályázhatnak uniós finanszírozásra és támogatásra áttörést hozó, piacteremtő potenciállal rendelkező projektjeik megvalósításához.

Az Akcelerátor program lehetővé teszi, hogy Európa legzseniálisabb és legambiciózusabb vállalkozói előlépjenek, és forrást igényeljenek áttöréssel kecsegtető üzleti ötleteik megvalósításához, melyek forradalmasíthatják a piacokat, illetve új piacok létrejöttét eredményezhetik.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap külön kkv-keretet működtet, mely összesen akár 5,5 milliárd eurót is biztosíthat a kis- és középvállalkozások számára finanszírozási források vagy garanciakapacitás formájában.

Az innovátorokat segíti az InnovFin kezdeményezés is, mely finanszírozási eszközöket és tanácsadási szolgáltatásokat kínál a számukra. Az InnovFin közös kezdeményezés, melyet az Európai Beruházási Bank Csoport és az Európai Beruházási Alap indított útnak – az Európai Bizottsággal együttműködésben – a „Horizont 2020” kutatási és innovációs program keretében.

Kapcsolódó linkek

Az Európai Innovációs Tanács Akcelerátor programja által kínált finanszírozási lehetőségek 

COSME – a kis- és középvállalkozásokat segítő európai program 

Európai Stratégiai Beruházási Alap

InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak

Kutatásfinanszírozás

A kutatásfinanszírozás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az innováció révén sikerüljön elérni az Európai Bizottság által a zöld megállapodásban meghatározott fenntarthatósági célokat és megvalósítani az EU digitális átállását.

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram a legfőbb finanszírozási eszköz, mely a kutatási beruházásokat helyezi az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést és munkahelyteremtést célzó uniós törekvések középpontjába. A „Horizont 2020” keretében indított projektekben az eddigiek során 1535 magyar szervezet vett részt, melyek együttesen 370,1 millió eurót meghaladó összegben részesültek uniós finanszírozásban. Ebből az összegből a magyar kkv-k több mint 108,5 millió eurót nyertek el.

Az EU új kutatás- és innovációfinanszírozási programja, a Horizont Európa a tervek szerint hozzávetőleg 100 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik majd.

Az üzleti alapú kutatás finanszírozása mellett az EU a kutatókat is támogatja – felsőfokú tanulmányaik során éppúgy, mint tudományos pályájuk különböző szakaszaiban. Az uniós kutatásfinanszírozás terén a nemzeti kapcsolattartó pont szerepét a(z) Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tölti be, mely a pályázati eljárásokkal kapcsolatban is segítséget nyújt a hozzá fordulóknak.

Kapcsolódó linkek

Milyen előnyöket biztosít a kutatásfinanszírozás Magyarország számára?

Az európai uniós kutatás sikertörténetei

Uniós kutatásfinanszírozási programok és pályázatok

Horizon 2020 statisztikák országonként

Finanszírozási lehetőségek és iránymutatások

Forráshoz jutás – minden, amit tudni érdemes az uniós finanszírozásról

A főbb finanszírozási programok áttekintése, a finanszírozás irányításának ismertetése, információk a különböző típusú pénzügyi eszközökről

 

Finanszírozási eljárások és iránymutatások

Hasznos információk arról, kik és hogyan pályázhatnak finanszírozásra, és miként kerül sor a források odaítélésére

 

Pénzügyi átláthatósági rendszer

Adatbázis, melyből megtudható, hogy Magyarországon és az EU más tagországaiban kik, hol, milyen célból és milyen összegben részesültek finanszírozásban az Európai Bizottságtól

 

Aktuális finanszírozási lehetőségek