Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. március 22.Olvasási idő: 1 perc

Fogyasztóvédelem a zöld átállás során: a Bizottság jogszabályba foglalja a javításhoz való jogot, és kezeli a zöldrefestés jelenségét

illusztráció

Az Európai Bizottság ma két új javaslatot fogadott el, hogy ezzel is segítse a fogyasztókat abban, hogy megalapozott és zöld döntéseket hozzanak, és csökkentsék a fogyasztásuk során keletkező hulladék mennyiségét. A környezetbarát jellegre vonatkozó állításokról szóló javaslat közös kritériumokat határoz meg a zöldrefestés és a környezetbarát jellegre vonatkozó, félrevezető állítások elleni fellépés érdekében. A javaslat világosabb helyzetet teremt és nagyobb mértékű bizonyosságot jelent a fogyasztók számára, a vállalkozások szempontjából pedig egyenlő versenyfeltételeket alakít ki azáltal, hogy szembeszáll a tisztességtelen versennyel.

javításhoz való jogról szóló javaslat megtakarítást eredményez a fogyasztók számára, és csökkenti a hulladék mennyiségét. A javítás immár könnyebb és költséghatékonyabb megoldás lesz a fogyasztók számára, mint az áruk cseréje, ezáltal pedig fellenül a javítási ágazat. Emellett a javaslat fenntarthatóbb üzleti modellek kidolgozására ösztönzi a gyártókat és az eladókat.
Mindkét javaslat támogatja a körforgásos gazdaság és az európai zöld megállapodás célkitűzéseit.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. március 22.