Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete

Vállalkozás az EU-ban

450 millió fogyasztóból álló belső piacával az Európai Unió a világ egyik legnagyobb piaca.

Az egységes piacnak köszönhetően a magyar vállalkozások méretüktől függetlenül részei ennek a dinamikus kereskedelmi térségnek, mely serkenti a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremt és megkönnyíti a vállalkozást.

Kis- és középvállalkozás működtetése az EU-ban

A kis- és középvállalkozások foglalkoztatják a munkavállalók kétharmadát, és ők hozzák létre az összes új munkahely 85 %-át is az EU-ban. Így az európai gazdaság szerves részét képezik, az Európai Bizottság pedig tájékoztatást, támogatást és finanszírozási forrásokat biztosít fejlődésük és növekedésük elősegítéséhez. A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára különösen előnyös, hogy:

  • kihasználhatják az áruk és szolgáltatások EU-n belüli szabad mozgását, mégpedig vámfizetés és jogszabályi akadályok nélkül;
  • számíthatnak az EU támogatására és szolidaritására, amikor olyan kihívásokkal néznek szembe, mint a Covid19-világjárvány vagy a brexit;
  • profitálnak az EU erős tárgyalási pozíciójából, amely más országokkal és régiókkal kötött kereskedelmi megállapodások révén megkönnyíti a globális piacokhoz való hozzáférést.

Uniós finanszírozás és pénzügyi támogatás a vállalkozások számára

Az EU évente több mint 200 ezer vállalkozást és vállalkozót támogat hiteleken, mikrofinanszírozáson, garanciákon és kockázati tőkén keresztül. Az uniós finanszírozás nyújtására vonatkozó döntést általában helyi pénzügyi intézmények, például bankok, kockázatitőke-befektetők vagy angyalbefektetők hozzák meg.

Az Európai Bizottság 2020 áprilisában jóváhagyott egy 200 millió eurós ír programot a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások támogatására. A világjárvány okozta gazdasági és társadalmi pusztítás fényében az EU elindította az európai gazdaságélénkítési tervet, hogy segítse a gazdaságokat, a vállalkozásokat és a polgárokat talpra állni. Ez további támogatási és finanszírozási lehetőségeket biztosít az ír vállalkozások számára, különösen a mezőgazdasági ágazatban.

Az EU helyreállítási terve Magyarországon

Információk az uniós alapokról és a vállalkozásokra vonatkozó eljárásokról

Magyarországon rendelkezésre álló üzleti finanszírozás

Üzleti információs és támogató hálózatok

Az Európa Önökért vállalkozás

Az EU-ban vállalkozás indításáról és működtetéséről, adózási szabályokról és eljárásokról, emberi erőforrásokról, termékkövetelményekről, finanszírozásról és finanszírozásról, valamint az ügyfelekkel való kapcsolattartásról szóló teljes körű tájékoztatás.

 

Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat

Olyan független ügyvédek hálózata, akik az uniós és a nemzeti jogot egyaránt ismerik valamennyi uniós országban, és amely a következőket biztosítja:

  • ingyenes, személyre szabott visszajelzés az Ön által választott uniós nyelven, egy héten belül
  • az Ön esetében alkalmazandó európai jog pontosítása
  • tájékoztatás arról, hogyan gyakorolhatja uniós jogait

 

SOLVIT

A tisztességtelen szabályok vagy döntések, valamint a diszkriminatív bürokrácia megnehezítheti egy másik uniós országban való letelepedést, munkavállalást vagy üzleti tevékenységet. Tehát, ha Ön uniós polgárként vagy vállalkozásként akadályokba ütközik egy másik országban, mert egy hatóság nem teszi meg az uniós jog által megkövetelt intézkedéseket, a SOLVIT segíthet. 

 

Erasmus fiatal vállalkozóknak

Munkahelyi képzésen és mentoráláson keresztül segít abban, hogy a feltörekvő európai vállalkozók rendelkezzenek a kisvállalkozások európai elindításához és/vagy sikeres működtetéséhez szükséges készségekkel. 

 

Enterprise Europe Network (EEN) Magyarország

A vállalkozások növekedésének elősegítése új partnerségek, kereskedelmi lehetőségek, licencszerződések és az uniós finanszírozású R & D partnerkeresés révén. A szolgáltatások a kkv-k igényeihez igazodnak, de minden más vállalkozás, egyetem és kutatóközpont számára elérhetők

 

Access2Markets

Külön portál a potenciális és meglévő uniós exportőrök és importőrök számára, hogy részletes információkat találjanak a vámokról, adókról, termékszabályokról és követelményekről valamennyi uniós országra és a világ több mint 120 más piacára vonatkozóan. 

 

Európai klaszteregyüttműködési platform

Online megfeleltetési eszköz az üzleti partnerek megtalálására országonként, régiónként, ágazatonként vagy ipari ökoszisztémánként. (angol nyelven)

 

Uniós foglalkoztatási és szociális ügyek

Tájékoztatás, hírek és események az EU foglalkoztatási stratégiájáról és szakpolitikáiról; beleértve a munkavállalói jogokat, a készségeket és képesítéseket, a mobilitást, a szociális védelmet és a befogadást. 

 

Európai Szellemi Tulajdonért Felelős Szolgálat

Első vonalbeli szellemi tulajdon (IP) szolgáltatás, amely ingyenes támogatást nyújt az európai kkv-k és az uniós finanszírozású kutatási projektek kedvezményezettjei számára a szellemi tulajdon transznacionális üzleti vagy uniós kutatási és innovációs programok keretében történő kezeléséhez. (angol nyelven)

 

Kapcsolódó linkek

Hogyan támogatják az uniós szakpolitikák Magyarországot 

További információk az uniós vállalkozásokról, gazdaságról és az euróról 

További információk a finanszírozásról és a pályázatokról 

Az EU kkv-stratégiája a fenntartható és digitális Európáért (angol nyelven)