Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. június 20.Olvasási idő: 2 perc

Uniós költségvetés: A Bizottság a hosszú távú uniós költségvetés megerősítését javasolja a legsürgetőbb kihívások kezelése érdekében

illusztráció

Az Európai Unió számos példa nélküli és váratlan kihívással szembesült a többéves pénzügyi keret (MFF) 2020-as elfogadása óta. Alig ért véget az utóbbi több mint száz év egyik legsúlyosabb globális gazdasági válsága, amikor Oroszország brutális inváziót indított Ukrajna ellen, ami jelentős humanitárius, gazdasági és költségvetési következményekkel járt.

A jelenlegi korlátain belül az uniós költségvetés – a beépített, korlátozott rugalmassági mechanizmusok alkalmazásával, valamint jelentős átprogramozásnak köszönhetően – lehetővé tette, hogy az EU erőteljes választ adjon. A többféle kihívás kezelése miatt azonban a költségvetési források kimerülőben vannak, aminek következtében az uniós költségvetés még a legsürgetőbb kihívásokra sem tud megfelelően reagálni.

A ma benyújtott javaslatok célja, hogy célzottan megerősítsék néhány kiemelt fontosságú szakpolitikai terület költségvetését, biztosítandó, hogy az uniós költségvetés továbbra is támogassa a leglényegesebb célkitűzések megvalósítását.
 
 

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. június 20.