Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. szeptember 19.Olvasási idő: 1 perc

NextGenerationEU: jól halad a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz végrehajtása

illusztráció

Az Európai Bizottság ma elfogadta a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF), a NextGenerationEU helyreállítási terv középpontjában álló, 800 milliárd euró értékű reform- és beruházási eszköz végrehajtásáról szóló második éves jelentését.
 
A jelentésből kiderül, hogy milyen előrehaladás történt az RRF-nek köszönhetően a tagállamok gazdasági és társadalmi ellenálló képességének javítása és a REPowerEU terv végrehajtása terén. Az utóbbi tervet az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja által okozott nehézségek és globális energiapiaci zavarok hívták életre.
 
A jelentés rávilágít, milyen előnyök származnak az RRF-ből, ebből az egyedi, teljesítményalapú eszközből, amelynek esetében az uniós források folyósításának feltétele, hogy az adott tagállam teljesítse a saját problémáinak és az uniós prioritásoknak megfelelő, megállapodásba foglalt mérföldköveket és célokat. A jelentésből kiderül az is, hogy számottevő előrelépés történt az átláthatóság és az Unió pénzügyi érdekeinek védelme terén.
 
A Bizottsághoz eddig 34 kifizetési kérelem érkezett 21 tagállamtól, és a szervezet 153,4 milliárd eurót folyósított a jóváhagyott beruházások és reformok végrehajtására. A Tanács már elfogadott négy felülvizsgált, REPowerEU fejezettel kiegészített nemzeti tervet, és 17 további felülvizsgált terv vár a Bizottság értékelésére.
 
Sok hasznos információ található az RRF-ről szóló bizottsági weboldalon, az egyes helyreállítási és rezilienciaépítési tervekre vonatkozóan is. Ma közzétettünk olyan új országoldalakat is, amelyeken világosabban látszik, hogy milyen szerepet játszott az RRF a REPowerEU terv végrehajtásában, és megjelennek az egyes nemzeti terveket érintő változások is.
 
 

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. szeptember 19.