Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete

Az EU-ról dióhéjban

Az Európai Unió egyedülálló gazdasági és politikai partnerség, melyben 27 európai ország vesz részt. Létrejöttének köszönhetően több mint fél évszázada béke, stabilitás és jólét uralkodik a kontinensen. 

Uniós intézmények 

Az EU egyedülálló intézményi struktúrával rendelkezik. Az átfogó prioritásokat a tagállami kormányok határozzák meg rendszeres csúcstalálkozók keretében, a döntések meghozatalában pedig az intézmények széles köre részt vesz, melyek közül az alábbi 4 a legfontosabb:

  • Európai Parlament: az uniós polgárok által megválasztott jogalkotó szerv, mely szavazás útján uniós jogszabályokat, megállapodásokat és költségvetéseket fogad el, valamint felügyeli a többi uniós intézmény működését.
  • Európai Tanács: a tagállamok vezetői rendszeres találkozóikon meghatározzák az EU tevékenységének általános irányát és politikai prioritásait.
  • Az Európai Unió Tanácsa:  a tagállamok minisztereiből álló intézmény – a Parlamenthez hasonlóan – jogalkotó szerv, mely megvitatja és elfogadja az uniós jogszabályokat.
  • Európai Bizottság: az EU végrehajtó szerve, mely uniós jogszabályjavaslatokat dolgoz ki, és végrehajtja a jogalkotó szervek döntéseit.
  • Az EU külön diplomáciai testülettel is rendelkezik – ez az Európai Külügyi Szolgálat –, az uniós jog betartásáról pedig az Európai Unió Bírósága gondoskodik.