Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. március 27.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 1 perc

A kohéziós politika továbbra is csökkenti a régiók és tagállamok közötti különbségeket – derül ki a 9. kohéziós jelentésből

illusztráció

Az Európai Bizottság ma közzétette 9. kohéziós jelentését, amelyből kiderül, hogy a kohéziós politika betölti azt a feladatát, hogy csökkentse az EU-n belüli gazdasági, társadalmi és területi egyenlőtlenségeket.

A 2014 és 2020 között a kohéziós politika keretében nyújtott finanszírozás 2022 végéig több mint 4,4 millió vállalkozást támogatott, 370,000 munkahelyet teremtett ezekben a vállalkozásokban, és az összes uniós közberuházás mintegy 13%-át tette ki – ez az adat a kevésbé fejlett tagállamok esetében elérte az 51%-ot.

2024-ben ünnepeljük a 20. évfordulóját annak, hogy az EU üdvözölhette az eddigi legnagyobb bővítés során csatlakozó új tagállamokat. Az elmúlt 20 évben az újonnan csatlakozó tagállamok egy főre jutó GDP-je az uniós átlag 52%-áról közel 80%-ára nőtt. A felére csökkent a lemaradás az EU többi részéhez képest. A munkanélküliségi ráta a 13%-os átlagról 4%-ra csökkent az új tagállamokban.

A tagállamok és régiók közötti különbségek mérséklése megerősíti az uniós egységes piacot és garantálja, hogy az EU továbbra is beruházzon a humán tőkébe és a fenntartható fejlődésbe. Az egyes régiókban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázása erősíti az Unió egészének versenyképességét és ellenálló képességét.
 

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2024. március 27.
Szerző
Magyarországi képviselet