Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete

Ön mit gondol? Mondja el!

Számos lehetőség kínálkozik arra, hogy megossza velünk véleményét, észrevételeit és javaslatait, ha hozzá kíván járulni az uniós döntéshozatali folyamathoz. Az alábbiakban ezek közül ismertetjük a legfontosabbakat.

Konferencia Európa jövőjéről
Az Európa jövőjéről szóló konferencia révén az európai polgárok nagyobb beleszólást kapnak abba, hogy mit tegyen és hogyan képviselje az érdekeiket az Európai Unió.
Nyilvános konzultációk
A nyilvános konzultációkban részt vevő polgárok az új kezdeményezések kapcsán véleményt mondhatnak az uniós intézkedések hatóköréről, prioritásairól és előnyeiről, a hatályos szakpolitikák és jogszabályok kapcsán pedig azok hatásairól és eredményességéről.
Európai polgári kezdeményezés
Az európai polgári kezdeményezés egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy az uniós polgárok új jogszabályjavaslatok előterjesztésére kérjék fel az Európai Bizottságot, és így aktívan részt vegyenek az EU tevékenységének alakításában.
Jövőállósági platform
A platform tevékenységéhez hozzájárulva a polgárok javaslatokat fogalmazhatnak meg arra vonatkozóan, hogyan kellene egyszerűsíteni és aktualizálni a hatályos uniós jogszabályokat, illetve csökkenteni a szabályozásból eredő terheket.
Európai parlamenti választások
Az uniós polgárok ötévente a szavazóurnákhoz járulhatnak, hogy megválasszák az Európai Parlament képviselőit. A következő európai választásokra 2024-ben kerül majd sor. Magyarország 21 képviselői hellyel rendelkezik az Európai Parlamentben.