Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Tájékoztató2023. december 8.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 2 perc

Ukrajna európai ország: jogosan törekszik uniós tagságra

illusztráció

 

Ukrajna jövőbeni EU-csatlakozásával Magyarország is nyerne.

2024-ben együtt ünnepeljük a 20. évfordulóját annak, hogy Magyarország kilenc másik országgal együtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A bővítés egyértelmű előnyökkel járt nemcsak az EU egésze, hanem az „új” és a „régi” tagállamok polgárai számára is.

Ukrajna európai ország: jogosan törekszik uniós tagságra. Oroszország agresszív háborúja ellenére tiszteletre méltó eredményeket ért el a tagsági feltételek teljesítése terén. Jelentős reformokat hajtott végre, és a kért szükséges lépések közül majdnem mindegyiket teljesítette is. Ugyanakkor tény, hogy vannak még tennivalói, például a nemzeti kisebbségek jogai terén.

Az eddig elért előrehaladásra való tekintettel a Bizottság azt ajánlotta, hogy a Tanács nyissa meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, és – amint Ukrajna meghozott bizonyos további kulcsfontosságú intézkedéseket – fogadja el a tárgyalási kereteket.

Most az Európai Tanácson a sor, hogy ezt mérlegelve döntsön a következő lépésekről.

 

A várható csatlakozási folyamatról

A csatlakozási folyamatokat lépcsőzetes megközelítés jellemzi. Ez felkészülést igényel a tagjelölt országok és az EU részéről egyaránt.

Az EU részéről a Bizottság a bővítést megelőző szakpolitikai felülvizsgálatok sorát készíti elő, melyek áttekintik, hogyan kellene az egyes területeket hozzáigazítani egy kibővült Unióhoz. Ezek keretében át kell gondolni azt is, hogyan képzeljük el az uniós költségvetés jövőjét – mi és hogyan finanszírozható belőle, illetve az milyen forrásokból tartható fent. Az uniós büdzsé jövőjéről zajló vitának átfogónak kell lennie. Ennek egyik aspektusa a bővítés, de idetartoznak többek között a globális fejlemények költségvetési hatásai, Európa csúcstechnológiai versenyképessége, az éghajlatvédelmi átállás és a társadalmi méltányosság is, csak hogy néhányat említsünk.

 

További információ

Leírás

Közzététel dátuma
2023. december 8.
Szerző
Magyarországi képviselet