Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. szeptember 1.Olvasási idő: 2 perc

NextGenerationEU: Magyarország kérelmet nyújt be helyreállítási és rezilienciaépítési tervének módosítására, annak új REPowerEU-fejezettel való kiegészítésére

NextGenEU + zászlók

Magyarország tegnap kérelmet nyújtott be a Bizottságnak nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervének módosítására, melyet ki szeretne egészíteni egy új REPowerEU-fejezettel.

A REPowerEU-fejezet egy sor reformintézkedést és beruházást irányoz elő, melyek célja, hogy csökkentsék az ország függőségét az orosz fosszilis tüzelőanyagtól, és hozzájáruljanak a zöld átálláshoz. A fejezet egyaránt tartalmaz reformokat, valamint új és kapacitásbővítő beruházásokat. A reformok között említendők azok az ösztönzők, melyek az energiatárolási kapacitás bővítését hivatottak elősegíteni, és idetartozik az a kötelezettségvállalás is, hogy az ország jelentősen növelni fogja energiarendszerének képességét a megújuló energiaforrások integrálására. Ezt a kötelezettségvállalást tükrözi a fejezetben előirányzott egyik beruházás, mely a villamosenergia-hálózat fejlesztését támogatja majd. A fejezet sok más beruházási intézkedése közül egy másik arra irányul, hogy javítsa a háztartások, a vállalkozások és a közszférabeli szervezetek energiahatékonyságát.

A terv javasolt felülvizsgálatát az indokolja, hogy Magyarország 3,9 milliárd euró összegű hitelt kérelmezett, mely a részére nyújtott, 0,7 milliárd eurós REPowerEU-támogatással együtt az új REPowerEU-fejezetben körvonalazott intézkedéseket hivatott finanszírozni. Ezek a források az eredeti terv keretében már odaítélt, 5,8 milliárd euró összegű támogatást egészítik ki, így a módosított terv összértéke 10,4 milliárd eurót tesz ki.

A Bizottságnak most két hónapja van arra, hogy értékelje, az új REPowerEU-fejezettel kiegészített módosított terv teljesíti-e az RRF-rendeletben foglalt értékelési kritériumokat. Ha ez az értékelés pozitív, a Bizottság módosított tanácsi végrehajtási határozatra tesz javaslatot, mely tükrözni fogja a magyar tervben eszközölt változtatásokat. A tagállamoknak ekkor négy hetük lesz arra, hogy jóváhagyják a bizottsági értékelést.

A REPowerEU-fejezettel kapcsolatos folyamatról és a helyreállítási és rezilienciaépítési tervek felülvizsgálatáról ezen a kérdéseket és válaszokat tartalmazó oldalon lehet részletesebben tájékozódni.

Leírás

Közzététel dátuma
2023. szeptember 1.