Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. február 21.Olvasási idő: 1 perc

NextGenerationEU: Két évvel az elfogadása után a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz továbbra is az EU zöld és digitális átalakulásának egyik fő motorja

illusztráció

Az Európai Bizottság a mai napon közleményt fogadott el a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz létrehozásának kétéves évfordulója alkalmából. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz a 800 milliárd eurós NextGenerationEU európai helyreállítási terv középpontjában álló kulcsfontosságú eszköz.

Közleményében a Bizottság számba veszi az eszköz révén elért eddigi eredményeket. Az eszköz példa nélkül álló módon segíti a tagállamok reformjait és beruházásait mind a zöld átállás, mind a digitalizáció terén. Ezen túlmenően a közlemény újabb intézkedéseket vázol fel a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervek további sikeres végrehajtásának támogatása érdekében. A közlemény mellékletei tisztáznak bizonyos technikai szempontokat azzal kapcsolatban, hogy a Bizottság hogyan értékeli a tagállamok előrehaladását.

A Bizottság eddig több mint 144 milliárd eurót folyósított a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében, beleértve a vissza nem térítendő támogatásokat (96 milliárd EUR) és a hiteleket (48 milliárd EUR) is. Az eszköz működésének részletes adatai megtalálhatók a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz eredménytáblájában. Még jelentős további kifizetések várhatók, ahogyan az eszköz alkalmazásának második felébe lépünk. A tagállamoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy teljes mértékben kihasználják a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz által kínált lehetőségeket, és a terveikben vállalt ütemtervnek megfelelően elérjék a kitűzött célokat.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. február 21.