Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Tájékoztató2023. december 5.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 3 perc

Energiamegtakarítást ösztönző, célzott rezsitámogatást javasolunk

okos mérőóra

 

Az EU nem javasolja eltörölni a rezsiköltségek állami támogatását. De javasolja annak átalakítását, amihez jelentős pénzügyi segítséget is nyújt.

Az EU által bevezetett intézkedéseknek is köszönhetően az energiaárak mára stabilabbak. Ugyanakkor az EU mindig fontosnak tartja a kiszolgáltatott helyzetben lévő – magas rezsiköltségű, alacsony jövedelmű – háztartások védelmét. Az ehhez szükséges eszközökkel a tagállamok rendelkeznek.

A jelenlegi rendszer fenntartása drága, és minden adófizetőt terhel, tekintet nélkül a jövedelmi helyzetükre és arra, mennyi energiát fogyasztanak. Ezért energiamegtakarítást ösztönző, célzott kiigazítást javaslunk, hogy a támogatást azok kapják, akiknek valóban szükségük van rá.

Emellett modernizációt javaslunk, amit az EU pénzügyileg is támogat. A kormány terve alapján többek közt 816 ezer okos mérőórát finanszírozunk. Ez lehetővé teszi, hogy a fogyasztó olyan időpontban használja az áramot, amikor az olcsóbb, így tovább csökkenhet a rezsiszámla.

A magyar terv

A Bizottság 2023. november 23-án pozitív értékelést adott Magyarország módosított helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. A terv keretösszege jelenleg 10,4 milliárd EUR (ebből 6,5 milliárd EUR vissza nem térítendő támogatás és 3,9 milliárd EUR hitel): az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez.

A módosított terv nagyon jelentős hangsúlyt fektet a zöld átállásra: a rendelkezésre álló források 67,1%-át az éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató intézkedésekre különíti el.

Az intézkedések széles köre a villamosenergia-ágazat megerősítésére, valamint a megújuló energiaforrások elterjedésének és az energiahatékonyságnak az előmozdítására összpontosít annak érdekében, hogy a magyar energiarendszer megfeleljen a jövő kihívásainak.

Ezen belül az egyik legfontosabb, Magyarország által vállalt intézkedés a dinamikus árképzés bevezetése a kiskereskedelmi villamosenergia-piacon.

Az európai szemeszter

Magyarország terve összhangban van az európai szemeszterben meghatározott kihívásokkal és prioritásokkal, az egyes uniós országok gazdaságpolitikáinak éves koordinációs és nyomon követési ciklusával. Az európai szemeszter részletes magyarázata az alábbi linken található: 

Az európai szemeszter magyarázata

Az EU Tanácsa által az európai szemeszterben Magyarország számára meghatározott 2023-as országspecifikus ajánlások keretében többek között a következő ajánlást tette: "Igazítsa ki a szabályozott energiaárak jelenlegi rendszerét az energiamegtakarítás ösztönzése érdekében, ugyanakkor nyújtson célzott támogatást az alacsony jövedelmű háztartásoknak."

Az EU Tanácsának 2023-as ajánlásai Magyarország számára

 

További információ

Leírás

Leírás

Közzététel dátuma
2023. december 5.
Szerző
Magyarországi képviselet