Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. március 27.Olvasási idő: 1 perc

A Bizottság közös európai diplomára vonatkozó terveket tett közzé

illusztráció

Az Európai Bizottság ma három kezdeményezést terjesztett elő a felsőoktatási intézmények közötti nemzetközi együttműködés előmozdítása érdekében. A végső cél egy közös európai diploma létrehozása. Az önkéntes alapon bevezetendő közös európai diploma hasznos lenne mind a hallgatók, mind a felsőoktatási közösség számára, mert lendületet adna az EU-n belüli tanulmányi mobilitásnak és javítaná a hallgatók átvihető (transzverzális) készségeit. Segítene kielégíteni a munkaerőpiac szükségleteit, vonzóbbá tenné a diplomásokat a leendő munkáltatók szemében, és emellett a világ minden tájáról vonzana hallgatókat, ezáltal javítaná Európa versenyképességét.

A három kezdeményezés azoknak a jogi és adminisztratív akadályoknak a lebontását célozza, amelyek gátolják, hogy a partneregyetemek közös diplomát nyújtó, versenyképes programokat dolgozzanak ki az alapképzés, a mesterképzés vagy a doktori képzés szintjén. A javaslatok az egyetemek intézményi autonómiájára és a tudományos élet szabadságára épülnek, és nem sértik a tagállamokat és a regionális önkormányzatokat a felsőoktatás terén megillető hatásköröket.

A mai dokumentumcsomag a közös európai diploma tervezetéről szóló közleményből és két, a felsőoktatási ágazatot támogató tanácsi ajánlásra irányuló javaslatból áll. Az egyik ajánlás a felsőoktatási minőségbiztosítási folyamatok fejlesztésére és a képesítések automatikus elismerésének javítására vonatkozik, a másik pedig a tudományos életpálya vonzóbbá és fenntarthatóbbá tételét célozza.
 

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2024. március 27.