Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. augusztus 31.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 2 perc

Állami támogatások: a Bizottság jóváhagyja, hogy a magyar állam nagyobb mértékű támogatást nyújtson a vállalkozásoknak az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság jóváhagyta annak a már működő magyar állami támogatási programnak a módosítását, amely az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben nyújt segítséget a vállalkozásoknak. A módosítást a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret alapján hagyta jóvá. A válságkeretet, amely 2022. március 23. óta létezik, 2022. július 22-én módosította a Bizottság, megnövelve például a jelenlegi válság, illetve az azzal összefüggésben hozott szankciók és ellenszankciók által érintett vállalkozásoknak nyújtható állami támogatás összegét.

A magyar állam által nyújtott támogatásokra vonatkozó eredeti programot a Bizottság 2022 júniusában hagyta jóvá (SA.103089 számon). Magyarország bejelentette a Bizottságnak, hogy növelni kívánja az állami támogatás maximális összegét: a mezőgazdasági ágazatban működő vállalkozások cégenként legfeljebb 62 000 eurót kaphatnak, a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalatok cégenként legfeljebb 75 000 eurót, az összes többi ágazatban pedig legfeljebb 500 000 euró támogatást nyújtana cégenként a magyar állam. Magyarország emellett azt is bejelentette, hogy 180,85 milliárd forinttal növelni kívánja a támogatási program költségvetését, amely így már összesen 623,22 milliárd forintot tesz ki.

A Bizottság megállapította, hogy a magyar állami támogatási program az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (3) bekezdésének b) pontjával és az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel összhangban szükséges, megfelelő és arányos intézkedés az érintett tagállam gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez. Ennek alapján a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta a módosítást.

Itt találhatók további információk az ideiglenes válságkeretről és azokról az egyéb intézkedésekről, melyeket a Bizottság az Ukrajna elleni orosz invázió gazdasági hatásainak kezelése érdekében hozott. A titoktartást érintő kérdések tisztázását követően a határozat nyilvános változata SA.104009 számon elérhető lesz a Bizottság versenypolitikai weboldalán, az állami támogatások nyilvántartásában.

 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. augusztus 31.
Szerző
Magyarországi képviselet