Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. március 16.Olvasási idő: 2 perc

Ukrajna: Az EU elfogadja az Oroszországgal szembeni negyedik szankciócsomagot

tüntetés Ukrajna mellett

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a Tanács – az Ukrajna és az ukrán nép elleni brutális agresszióra válaszul – március 15-én elfogadta az Oroszországgal szembeni negyedik szankciócsomagot. A tegnap jóváhagyott korlátozó intézkedések tovább fokozzák majd a Kremlre nehezedő gazdasági nyomást, hogy Oroszország ne tudja finanszírozni Ukrajna megszállását. Az EU a szankciókat összehangolta nemzetközi partnereivel, különösen az Egyesült Államokkal.

A szankciócsomag révén az EU:

  • Több ágazaton átívelően és teljes körűen megtiltotta ügyletek lefolytatását egyes, az orosz állam tulajdonát képező vállalatokkal – a Kreml katonai-ipari komplexumával.
  • Importtilalmat vezetett be a jelenleg uniós védintézkedések hatálya alá tartozó acéltermékekre, ami mintegy 3,3 milliárd euró összegű exportbevétel-kiesést jelent Oroszország számára. Ezt ellensúlyozandó, az EU megnövelt importkvótákat oszt szét más nem uniós országok között.
  • Széleskörűen megtiltotta, hogy új beruházásokra kerüljön sor az orosz energiaágazatban. Ezalól – korlátozott mértékben – kivételt képez az atomenergia polgári célú felhasználása, valamint egyes energiatermékek EU-ba történő szállítása.
  • Kiviteli tilalmat vezetett be a luxuscikkekre (pl. luxusautókra, ékszerekre stb.). Az intézkedés célkeresztjében az orosz elit áll.
  • Kibővítette a szankciók hatálya alá tartozó személyek és szervezetek jegyzékét, melyre újabb Kreml-közeli oligarchák és prominens üzletemberek mellett azokat a katonai és védelmi területeken tevékenykedő vállalatokat vette fel, amelyek logisztikai és tárgyi segítséget nyújtanak az invázióhoz. Az EU a dezinformáció terén aktív szereplők jegyzékét is kibővítette.
  • Megtiltotta, hogy az uniós hitelminősítő intézetek hitelminősítést adjanak ki Oroszország és az orosz vállalatok számára, illetve hogy hitelminősítési szolgáltatásokat nyújtsanak orosz ügyfelek részére. Az intézkedés arra irányul, hogy az érintettek ezentúl még kevésbé férjenek hozzá az uniós pénzügyi piacokhoz.

Az EU – a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) más tagjaival együtt – a tegnapi napon arról is megállapodott, hogy Oroszország elveszíti „a legnagyobb kedvezményben részesített nemzet” státuszt, azaz hogy az orosz termékek és szolgáltatások többé nem részesülnek a legnagyobb kedvezményes elbánásban az uniós piacokon.

A teljes sajtóközlemény

Leírás

Közzététel dátuma
2022. március 16.