Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. március 30.Olvasási idő: 1 perc

Új javaslatok a termékek fenntarthatósága és az erőforrás-függetlenség érdekében

illusztráció

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatcsomagot terjesztett elő az európai zöld megállapodás keretében. A javaslatok arra irányulnak, hogy az Európai Unióban a fenntartható termékek jelentsék a normát, teret nyerjenek a körforgásos üzleti modellek, a fogyasztók pedig tudatosan és tevékenyen segíteni tudják a zöld átállást. Ahogy azt a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervben előirányozta, a Bizottság új jogszabályjavaslatokat terjeszt elő annak érdekében, hogy az uniós piacon forgalmazott fizikai árucikkek szinte kivétel nélkül környezetkímélőbbek, körforgásosabbak és energiahatékonyabbak legyenek egész életciklusuk folyamán.

 
A Bizottság a mai napon új stratégiát is előterjesztett, melynek célja, hogy a textiltermékek tartósabbá váljanak, könnyebben lehessen őket javítani, újrafelhasználni és újrahasznosítani, az egyszezonos darabokat felváltsák a hosszabb időre tervezett márkák, kevesebb legyen a textilhulladék és visszaszoruljon az eladatlan textiltermékek megsemmisítése, továbbá hogy az előállítási folyamat során a gyártók teljes mértékben tiszteletben tartsák a szociális jogokat.
 
A Bizottság javaslatot dolgozott ki arra vonatkozóan is, hogy fellendüljön az építőipari termékek belső piaca, és hogy a hatályos szabályozási keret biztosítani tudja, hogy az épített környezet elősegítse az uniós fenntarthatósági és az éghajlat-politikai célkitűzések megvalósítását.
 
Végezetül a ma előterjesztett csomag egyik elemét az a javaslat alkotja, melynek révén a Bizottság új szabályokat kíván bevezetni a fogyasztók zöld átállásban játszott szerepére vonatkozóan. A javaslat célja, hogy a fogyasztók tájékozottabbak legyenek a piacon elérhető termékek környezeti fenntarthatóságát illetően, és hatékonyabb védelemben részesüljenek a zöldrefestés néven ismert jelenséggel szemben.
 

A teljes sajtóközlemény

 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. március 30.