Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. május 8.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 4 perc

Több ezren ünnepelték az Európa-napot Budapesten a Szabadság téren

Az Európa-napi fesztiválon ingyenes koncertek, gyermekprogramok és futóverseny várták az érdeklődőket.

Európa-nap 2022 koncertközönség

Tizennyolc éve már, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az évfordulót május 8-án vasárnap az Európa-napi fesztivál keretében több ezren ünnepelték a Szabadság téren, ahol ingyenes családi és gyermekprogramok, fergeteges koncertek és 18 kilométeres, akadálymentes futóverseny is várta az eseményre kilátogatókat.
 
A fesztivál az uniós beruházásokat is megjelenítő, „18 év – 18 km – EU-s futás” elnevezésű, akadálymentes, belvárosi futóversennyel vette kezdetét. A kilométerek száma, mint már hagyományosan minden évben, az uniós csatlakozás 18 évét szimbolizálta. A távot 6-6-6 kilométeres, háromfős váltóban is lehetett teljesíteni. Idén közel háromezren vettek részt a sportrendezvényen.
 
A futóversenyt követően a rendezvényt Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, Bólya Boglárka, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője nyitották meg.
 
„Az egységes Európa létének előfeltételeit mi, közép-európaiak teremtettük meg, amikor több mint harminc évvel ezelőtt kivívtuk a szabadságunkat. Most, amikor sok gondja van Európának, azt tudjuk üzenni innen Budapestről európai barátainknak, hogy számíthatnak ránk a problémák megoldásában. Ahogy a szabadság nem egyszerűen ránk köszöntött, hanem kivívtuk azt, ugyanúgy nem maguktól fognak az EU problémái megoldódni. Kemény munkára van szükség ahhoz, hogy Európa visszatérjen a sok évtizeddel ezelőtti, sikeres ösvényre” – mondta Deutsch Tamás.
 
„Az elmúlt 18 évben Magyarország aktív és minden szempontból fontos tagja volt a közösségnek. Közösen vészeltük át a világgazdasági válságot, együtt küzdünk a koronavírus megfékezése érdekében és egy oldalon állunk a békéért folytatott cselekvésben. Hogy nekünk, magyaroknak mennyire fontos Európa, mutatja az is, hogy az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat keretében mintegy nyolcszáz rendezvény volt Magyarországon, ebben az elsők vagyunk a tagállamok között. Míg a konferenciasorozat most zárul, az ifjúság európai éve most rajtolt el, ezért fontos, hogy fennmaradjon a dialógus a polgárok, a fiatalok és az EU között” – mondta Bólya Boglárka.
 
Örömömre szolgál, hogy együtt ünnepeljük az Európai Unió születésnapját, megemlékezünk alapításáról, és arról is, hogy nagykorúvá vált Magyarország európai uniós tagsága. Megünnepeljük azt is, hogy egy értékközösséghez, egy érdekközösséghez tartozunk, amelynek számtalan pozitív hatása van Magyarországon, az országszerte megvalósuló uniós fejlesztésektől a személyes életünkben is megtapasztalható előnyökig, mint a szabad munkavállalás és szabad tanulás az Unió tagállamaiban, az Erasmus program és seregnyi más, jól ismert lehetőség” – összegezte Zupkó Gábor.
 
Az Európa-napi fesztiválon a gyermekeknek és a családoknak a Kaláka együttes, az AdniJóga gyermekjóga csoport, Kovácsovics Fruzsina és az Ákom-bákom bábcsoport kínált szórakozási lehetőséget. A könnyűzene kedvelői a Mrs Columbo, a The Biebers és – az esemény zárásaként – a Kiscsillag koncertjét élvezhették, de interaktív nyereményjáték és EU-s információk is színesítették a programot. A fesztivál témái között idén különös hangsúlyt kapott az Ukrajna és az ukrajnai menekültek iránti szolidaritás: több, menekülteket segítő szervezet is bemutatta a helyszínen a munkáját, és a színpadon felléptek ukrán művészek is. A rendezvény másik fontos témája az Európai Unió 2022-es tematikus éve, az ifjúság európai éve volt. Az érdeklődő látogatók délután Ujhelyi István EP-képviselővel beszélgethettek az Európa Pont sátránál, aki saját felajánlásként Interrail-bérleteket adott át.
 
A futóverseny eredményeit az alábbi linken lehet elérni: www.eufutas.hu
 
Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezte.
 
Letölthető fotó- és videóanyagok elérhetők lesznek:
 
Európai Parlament Multimédia Centrum
EbS+
Európa Pont Flickr

 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. május 8.
Szerző
Magyarországi képviselet