Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. szeptember 28.Olvasási idő: 1 perc

A termékekre és a mesterséges intelligenciára vonatkozó új felelősségi szabályok biztosítják a fogyasztók védelmét és a folyamatos innovációt

illusztráció

Az Európai Bizottság ma két javaslatot fogadott el annak érdekében, hogy a felelősségi szabályok megfeleljenek a digitális kor és a körforgásos gazdaság kívánalmainak, és figyelembe vegyék a globális értékláncok hatását.

A Bizottság egyfelől kezdeményezi a gyártók hibás termékekkel kapcsolatos objektív felelősségére vonatkozó szabályok korszerűsítését, legyen szó akár intelligens technológiáról vagy gyógyszerekről. A felülvizsgált szabályok jogbiztonságot teremtenek a vállalkozások számára, megkönnyítve ezzel, hogy új és innovatív termékekbe fektessenek be, továbbá biztosítják, hogy ha egy hibás termék – akár digitális vagy felújított termék – kárt okoz, a károsult méltányos kártérítésben részesülhessen.

Másfelől a Bizottság – most első alkalommal – javasolja mesterséges intelligenciára vonatkozó nemzeti felelősségi szabályok célzott összehangolását. Az egységes szabályozás megkönnyítené, hogy a mesterséges intelligenciát használó termékek vagy szolgáltatások miatt bekövetkező károk károsultja kártérítést kapjanak.

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2022. szeptember 28.