Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. május 18.

Szolidaritás Ukrajnával: A Bizottság 248 millió eurót biztosít a háborús menekülteket fogadó tagállamok, köztük Magyarország támogatására

Source: EC - Social Media Services

Az Európai Bizottság a mai napon úgy döntött, hogy 248 millió eurót bocsát annak az 5 tagállamnak a rendelkezésére, amelyekre a legnagyobb terhet rótta a háború kitörése, és amelyek nagy számban fogadnak be menekülteket Ukrajnából. A források a kedvezményezett tagállamok menekültellátási és határigazgatási rendszereit hivatott támogatni. A ma meghozott döntés előzményét a „Kiállás Ukrajna mellett” elnevezésű április 9-i globális adományozói rendezvény jelenti, ahol a Bizottság vállalta, hogy 400 millió euró értékhatárig támogatást biztosít a menekültek támogatására a leginkább érintett tagállamokban.

A mai döntés értelmében Lengyelország, Románia, Magyarország, Szlovákia és Csehország kap szükséghelyzeti támogatást. A belügyi pénzügyi alapokból származó forrásokat a kedvezményezett tagállamok arra használhatják fel, hogy azonnali segítséget – élelmiszersegélyt, közlekedési szolgáltatásokat, ideiglenes szálláshelyeket stb. – biztosítsanak azoknak az embereknek, akik a provokáció nélkül indított orosz invázió elől menekültek el Ukrajnából, illetve hogy növeljék a külső uniós határok igazgatására szolgáló kapacitásaikat. A civil társadalmi szervezetek, valamint a helyi és regionális hatóságok szintén kulcsszerepet játszanak a segítségnyújtásban, ezért a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a sürgősségi támogatásból ők is részesüljenek.

A teljes sajtóközlemény (angolul – 1. hír)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. május 18.