Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
illusztráció
Környezet- és klímavédelem

A zöld megállapodás és Magyarország

Az éghajlatváltozás és a környezet károsodása korunk legnagyobb kihívásai, amelyek egészségünket és jólétünket is fenyegetik. A komoly egzisztenciális veszély miatt sürgős cselekvésre van szükség világszerte és Európában, hogy megakadályozzuk bolygónk visszafordíthatatlan károsodását.

Az éghajlatváltozás Magyarországot is egyre nagyobb mértékben érinti. A Kárpát-medence átlaghőmérséklete 2021-2050 között várhatóan 1–2°C-kal emelkedik, a gyakoribbá váló árvizeknek, aszályoknak és hőhullámoknak a mezőgazdaság, az erdészet és az idegenforgalom van a leginkább kitéve.

Az európai zöld megállapodás

Irány az 55!

 

Az európai zöld megállapodás központi elgondolása a fenntartható, körforgásos európai gazdasági modell, amely meghaladja a lineáris „termeld meg – fogyaszd el – dobd el” logikáját, és ösztönzi az újrahasznosítást, felújítást, tartós használatot és megosztást.

Az egyik legfontosabb cél emellett a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme. Az EU biodiverzitási stratégiája többek között az európai védett területek kiterjesztésével és szigorúbb védelmével, a növényvédők és a műtrágya használatának visszaszorításával, a biogazdaság kiterjesztésével és hárommilliárd fa elültetésével igyekszik megfordítani a biológiai sokféleség csökkenését.

Linkek

Az európai zöld megállapodás

A Bizottság „Irány az 55%!” elnevezésű csomagja

Az európai klímarendelet

Az EU új biodiverzitási stratégiája

A körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési terv

„A termelőtől a fogyasztóig” stratégia

Az európai zöld megállapodás jelentős intézkedései

 

Mit tesz és vállal Magyarország az éghajlatváltozás elleni küzdelemben?

 Mit tesz és vállal Magyarország az éghajlatváltozás elleni küzdelemben?

A 2030-as uniós energia- és éghajlatváltozási célok, forrás

A 2030-ra kitűzött uniós energia- és éghajlatváltozási célok elérése érdekében a tagországok tízéves nemzeti energia- és éghajlat-változási tervet (NEKT) készítettek, a magyar Energiastratégiát és Nemzeti Energia és Klímatervet 2019 végén fogadták el. Ennek legfontosabb célkitűzése „az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása, valamint az áramtermelés dekarbonizálása”, az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával. A terv szerint Magyarország 2030-ra 2005-höz képest 7%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és energiafogyasztásának 21%-át megújuló energiaforrásokból fedezi.

Magyarország – bár a globális ÜHG-kibocsátás csak kb. 0,15%-áért felelős – már korábban is jelentősen túlteljesítette ambiciózus vállalásait. A kibocsátás 2018-ban 33-43%-kal volt alacsonyabb a nyolcvanas évek végéhez képest. Magyarország a 21 ország egyike a világon, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben a szén-dioxid-kibocsátás közel harmadával, az energiafelhasználás pedig 15%−kal csökkent. A parlament az EU-ban elsőként egyhangúan ratifikálta a Párizsi Megállapodást. A 2020 júniusában elfogadott, klímavédelemről szóló 2020. évi XLIV. törvény jogi kötelezettségként írja elő a klímasemlegesség elérését 2050-ig.

Linkek

A tagállamok nemzeti energia- és éghajlatváltozási tervei (NEKT) az Európai Bizottság oldalán

Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve (NEKT)

Magyarország végleges nemzeti energia- és klímatervének (NEKT) értékelése

Magyarország Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiája 2020-2050

A LIFE program Magyarországon

Az EU környezetvédelmi projektjeinek finanszírozását az 1992 óta működő LIFE program szolgálja. Az évente kiírt pályázatok többek között a természet és biodiverzitás megőrzését, a környezetvédelmi és éghajlatvédelmi célkitűzések megvalósítását támogatják.

Magyarország 2001 óta vesz részt a programban, az EU támogatása nagyban segített legértékesebb területeink, legféltettebb növény- és állatfajaink megőrzésében.

Néhány program:

  • A csak Magyarországon előforduló, rendkívül ritka, a kipusztulás szélére sodródott rákosi vipera LIFE-programját kétszer is (2009, 2015, 2019) Európa legsikeresebb természetvédelmi programjai közé választották, és 2019-ben harmadjára is nyert az LIFE pályázatán.
  • Uniós forrás támogatta az ősi magyar mondavilágban turulmadárként ismert kerecsensólyom kárpát-medencei populációjának megőrzését.
  • A LIFE+ forrásból megvalósított kísérleti létesítmény a dél-magyarországi felszín alatti arzéntartalmú vizek megtisztítására szolgál.

 

Linkek

LIFE program hivatalos honlapja

Sikeres magyar LIFE-projektek

Kapcsolódó hírek

A környezet- és klímavédelemhez kapcsolódó legrissebb hírek