Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. május 18.Olvasási idő: 2 perc

REPowerEU: Terv az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség gyors csökkentéséért és a zöld átállás felgyorsításáért

szélkerék

Az Európai Bizottság a mai napon előterjesztette a REPowerEU tervet, melyben felvázolja, milyen intézkedéseket kíván hozni válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió által okozott nehézségekre és globális energiapiaci zavarokra. Két okból is égetően sürgős, hogy átalakítsuk az európai energetikai rendszert: egyrészt, hogy az EU a jövőben ne függjön az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, amelyeket Oroszország gazdasági és politikai fegyverként használ, és amelyek évente csaknem 100 milliárd euróba kerülnek az európai adófizetőknek, másrészt pedig, hogy tegyünk a klímaválság ellen. Az uniós szintű fellépés révén Európa gyorsabban véget tud vetni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének. Az európaiak 85%-a (a magyar válaszadóknak pedig a 67%-a) szerint az Európai Uniónak a lehető leghamarabb csökkentenie kell az orosz gáztól és kőolajtól való függőségét.

A REPowerEU tervben felvázolt intézkedések segíteni tudják ennek a törekvésnek a megvalósítását – céljuk, hogy előmozdítsák az energiamegtakarítást, elősegítsék az energiaellátás diverzifikálását, és elérjék, hogy az otthonokban, az iparban és a villamosenergia-termelésben a fosszilis tüzelőanyagok helyébe minél gyorsabban megújuló energiaforrások lépjenek. A REPowerEU terv kidolgozása mellett a Bizottság a magas energiaárak csökkentésére irányuló munkát is folytatta, és ennek eredményeként a mai napon rövid távra szóló vészhelyzeti intézkedéseket terjesztett elő, és megoldási lehetőségeket vázolt fel az energiapiacok hosszú távon fejlesztésére vonatkozóan.

A teljes sajtóközlemény (angolul)

További információk (angolul)

Leírás

Közzététel dátuma
2022. május 18.