Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. május 9.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 3 perc

Magyarok Európáért: Dr. Lakatosné dr. Novák Éva és dr. Kriesch Attila az idei díjazottak

Magyarok Európáért díjátadó 2022
Balról jobbra: Dr. Lakatosné dr. Novák Éva, dr. Kriesch Attila, Bólya Boglárka, Zupkó Gábor

A minden év május 9-én tartott Európa-nap az európai béke és egység ünnepe. Az idei Európa-nap alkalmából Bólya Boglárka, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta át Budapesten a Magyarok Európáért díjat.
 
Az idei év egyik díjazottja, Dr. Lakatosné dr. Novák Éva a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Területfejlesztési és Területrendezési Iroda irodavezető-helyettese, jogász, EU-szakjogász. 2008 óta rendkívül nagy hozzáértéssel vezeti a megyei Europe Direct tájékoztató irodát. Évente több hazai és nemzetközi szintű, szakmai jellegű, illetve a szélesebb közönséget célzó eseményt szervez.

A díjazott egyetemi oktatói múltjából fakadóan is nagy súlyt fektet arra, hogy az ifjúság minél szélesebb körben megismerkedhessen az Európai Unióval, a tagállamok nyelvi, kulturális és történelmi örökségével. Koordináló munkájának köszönhetően szoros együttműködés alakult ki az Iroda és a megyében működő más EU-s infószolgáltatók, valamint az Iroda és az oktatási intézmények között. Szakértelmével és másfél évtizedes tapasztalatával kiemelkedik a hazai Europe Direct-irodák vezetői közül.
 
A 2022-es másik díjazott dr. Kriesch Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője, az Európai Fogyasztói Központ vezetője. Kimagasló szakértelmével, pozitív hozzáállásával kivívta a többi uniós információs iroda, valamint  a szélesebb közönség elismerését.

Dr. Kriesch Attila több mint 16 éve foglalkozik fogyasztóvédelemmel, és tizenkettedik éve vezeti a hazai Európai Fogyasztói Központot. Feladatkörében eljárva információ- és tapasztalatcserével, valamint közös szakmai rendezvények megtartásával kiválóan együttműködik az európai uniós hálózatokkal és az európai uniós intézményekkel. Előadásai és médiaszereplései révén rendszeresen tájékoztatja a közönséget a fogyasztói jogokról, ezáltal is elősegítve ezen információk szélesebb körökben való elterjesztését.
 
Az idei díjátadóra május 8-án, a budapesti Szabadság téren szervezett Európa-napi fesztiválon került sor.
 
Háttér-információk
 
A Magyarok Európáért díj az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Igazságügyi Minisztérium közös elismeréseként azok részére adható, akik hosszú időn keresztül folytatott kiemelkedő teljesítményükkel képviselték és terjesztették az Európai Unió alapértékeit Magyarországon, és jelentősen hozzájárultak Magyarország sikeres európai uniós tagságához. A díjat első ízben 2017-ben adták át a május 9-i Európa-nap alkalmából.
 
Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót EU-szerte Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.
 
További információk az idei Európa-napi eseményekről

Leírás

Közzététel dátuma
2022. május 9.
Szerző
Magyarországi képviselet