Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. május 9.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 4 perc

Magyarok Európáért: az Európai Tükör folyóirat szerkesztősége és Szarka Judit az idei díjazottak

balról jobbra: Zupkó Gábor képviseletvezető, Bóka János miniszter, Dr. Koller Boglárka szerkesztőbizottsági elnök, Szarka Judit irodavezető, Maksi Mátyás kéviseletvezető-helyettes, Lővei Andrea irodavezető (Európai Parlament, Budapest)
balról jobbra: Zupkó Gábor képviseletvezető, Bóka János miniszter, Dr. Koller Boglárka szerkesztőbizottsági elnök, Szarka Judit irodavezető, Maksi Mátyás kéviseletvezető-helyettes, Lővei Andrea irodavezető (Európai Parlament, Budapest)
fotó: Ancsin Gábor, Képszerkesztőség

 

A május 9-i Európa-nap az európai béke és egység ünnepe. Az idei Európa-nap alkalmából Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta ma át Budapesten a Magyarok Európáért díjat.
 
Az idei év egyik díjazottja az Európai Tükör folyóirat szerkesztősége, amelynek képviseletében Dr. Koller Boglárka szerkesztőbizottsági elnök vette át az elismerést. Az Európai Tükör a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos folyóirata, melynek elsődleges célja, hogy valós képet adjon az európai integrációs folyamatokról és kihívásairól a harmadik évezred elején. A lap földrajzi fókusza az Európai Unió és ezen belül Kelet-Közép Európa, illetve Magyarország. A tárgyalt tudományterületek között kiemelt szerepet kapnak a közgazdaság-tudomány, a jogtudomány, a politikatudomány és ezek határterületeinek legfontosabb kérdései és aktualitásai. A folyóirat nagyban hozzájárul az uniós szakpolitikákról folytatott szakmai tudományos párbeszéd megteremtéséhez.

Az Európai Tükör elődjét a Külgazdasági és Külügyminisztérium adta ki, amely 2017-ben mondott le a Nemzeti Közszolgálati Egyetem javára a kiadói jogairól, így az egyetem kiadásában valósult meg a lap újraindítása. A nagy múltú tudományos és szakmai folyóirat újraindításakor célul tűzték ki, hogy pótolják az Európai Unióval kapcsolatos tudományos cikkek egy folyóiratban történő megjelenését. A szerkesztőség elkötelezett és eredményes munkájának köszönhetően az Európai Tükör jelenleg az Európa-tanulmányok multidiszciplináris terület magyar és angol nyelven megjelenő vezető hazai tudományos folyóirata. A ma átadott díj a szerkesztőség összes munkatársának közös elismerése.
 
A 2024-es másik díjazott Szarka Judit, a Békés vármegyei Europe Direct központ vezetője. A vármegyei uniós tájékoztató központ vezetőjeként Szarka Judit az elmúlt 12 évben rendkívül nagy elkötelezettséggel vezette az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete hozzájárulásával működő irodát, az ország egyik legsikeresebben működő Europe Direct központjává téve azt. Pozitív és proaktív hozzáállásával, szakértelmével kiemelkedik a vármegyei Europe Direct központok vezetői közül. Évente több tucat szakmai jellegű, illetve a szélesebb közönséget célzó eseményt szervez, amelyeket az iroda önállóan vagy szakmai, oktatási és civil partnereivel együttműködésben valósít meg.

Koordináló munkájának köszönhetően szoros együttműködés alakult ki a Europe Direct központ és a vármegyében működő más uniós tájékoztató irodák, valamint az oktatási intézmények között. A díjazott művelődésszervező múltjából fakadóan is nagy súlyt fektet arra, hogy az ifjúság minél szélesebb körben megismerkedhessen az Európai Unióval, a tagállamok nyelvi, kulturális és történelmi örökségével. A Europe Direct irodának kiemelten fontos, hogy bemutassa a szélesebb nagyközönségnek az uniós finanszírozású beruházásokat: évek óta szervez látogatásokat a vármegye legfontosabb projektjeihez.

 
 
Háttérinformáció
 
A Magyarok Európáért díjról:
Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének elismerése azok részére adható, akik hosszú időn keresztül folytatott, kiemelkedő teljesítményükkel képviselték és terjesztették az európai gondolatot Magyarországon, jelentősen hozzájárultak Magyarország sikeres európai uniós tagságához, továbbá munkásságuk azt példázza, hogy magyarnak és európainak lenni nem kizárják, hanem erősítik, kiegészítik egymást. A díjat első ízben 2017-ben adták át a május 9-i Európa-nap alkalmával.
 
Az Európa-napról:
Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót EU-szerte Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

Az idei Európa-nap alkalmából május 12-én Budapesten egész napos, ingyenes fesztivált, valamint „20 év – 20 km – EU-s futás” néven akadálymentes futóversenyt rendez az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, együttműködésben a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériummal és Budapest Főváros Önkormányzatával. A május 12-i rendezvényekről bővebb információ itt található.


 

Leírás

Közzététel dátuma
2024. május 9.
Szerző
Magyarországi képviselet