Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. július 3.Olvasási idő: 1 perc

A magyarok 72 százaléka támogatja az euró bevezetését

a hírt illusztráló grafikon

A legutóbbi Eurobarométer felmérés szerint azokban az uniós tagállamokban, amelyek még nem vezették be az eurót, a lakosság többsége (60%) úgy véli, hogy a közös valuta pozitív hatást gyakorolt az eurót már használó tagállamokra. A többség szerint továbbá az euró bevezetése pozitív következményekkel járna egyrészt a saját országára nézve (53%), másrészt személyesen a maga számára is (56%).

Összességében a válaszadók 58%-a támogatja az euró bevezetését a saját országában. A támogatás Magyarországon (72%) és Romániában (71%) a legerőteljesebb, majd Lengyelország (55%), Svédország (54%), Bulgária (49%) és Csehország (44%) következik. Románia kivételével valamennyi országban elmondható, hogy a válaszadók legalább fele tájékozottnak érzi magát az euróval kapcsolatban, és 83%-uk nyilatkozott úgy, hogy már használt euróbankjegyeket vagy -érméket.

A felmérés 2023 áprilisában készült abban a hat euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag elkötelezték magukat az euró bevezetése mellett, azaz Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Svédországban. A Bizottság tavaly júniusban értékelte, hogy ezek a tagállamok milyen eredményeket értek el az euróövezethez való csatlakozás terén.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. július 3.