Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. március 16.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 1 perc

Kritikus fontosságú nyersanyagok: biztonságos és fenntartható ellátási láncokkal biztosítható az EU zöld és digitális jövője

külszíni bánya

Az Európai Bizottság a mai napon átfogó intézkedéscsomagot terjeszt elő annak biztosítása érdekében, hogy az EU biztonságos, diverzifikált, megfizethető és fenntartható módon tudja beszerezni a kritikus fontosságú nyersanyagokat. A kritikus fontosságú nyersanyagok nélkülözhetetlenek számos stratégiai ágazat számára, beleértve a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló ipart és a digitális ipart, az űrrepülési, illetve a védelmi ágazatot.

Miközben az előrejelzések szerint az ilyen anyagok iránti kereslet drasztikus növekedése várható, Európa nagymértékben függ a behozataltól, amelynek forrását gyakran olyan harmadik országbeli beszállítók jelentik, amelyek szinte monopolhelyzetben vannak. Az EU-nak csökkentenie kell az ellátási láncokat érintő kockázatokat, amelyeket az említett stratégiai függőségek okoznak, hogy ezáltal fokozza gazdasági ellenálló képességét. Ennek szükségességére a Covid19-világjárványt és az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán jelentkező energiaválságot követően kialakult ellátási hiányok is rávilágítottak. Emiatt veszélybe kerülhetnek az EU erőfeszítései, amelyeket éghajlat-politikai és digitális célkitűzéseinek elérésére tesz.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. március 16.
Szerző
Magyarországi képviselet