Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. november 7.Olvasási idő: 1 perc

Közös agrárpolitika 2023–2027: a Bizottság jóváhagyta Magyarország 8,4 milliárd euró értékű stratégiai tervét

illusztráció

Az Európai Bizottság ma elfogadta Magyarország KAP stratégiai tervét, amelynek végrehajtásához 8,4 milliárd euró áll majd rendelkezésre az Unió költségvetéséből. Ebből az összegből 2 milliárd eurót éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzésekre és agrár-ökológiai programokra, 186 millió eurót pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására kell fordítani.

A magyar stratégiai terv számos olyan beavatkozást tartalmaz, amelyek célja egyrészt a mezőgazdasági termelők méltányos jövedelmének biztosítása, másrészt a pénzügyi támogatás köztük történő igazságosabb elosztása. A tervben foglalt intézkedések emellett megkönnyítik 8 800 fiatal mezőgazdasági termelő tevékenységének megkezdését is. A terv egyik prioritása 7 700 gazdaság korszerűsítése. Magyarország vállalja a tervben azt is, hogy a vidékfejlesztési költségvetés 38%-át agrár-környezetvédelmi beavatkozásokra, 8%-át a biogazdálkodás továbbfejlesztésére, mintegy 5%-át pedig a 162 631 hektárt lefedő Natura 2000 területek védelmére fordítja. Ezek a programok együttesen hozzá fognak járulni a fenntartható tápanyag-gazdálkodáshoz, valamint a műtrágya-kijuttatás és az ammóniakibocsátás csökkentéséhez. Ezen túlmenően Magyarország arra is törekszik, hogy 2027-re megduplázza a biogazdálkodás alá vont területet.

A 2023. január 1-jével induló új közös agrárpolitika (KAP) célja, hogy előmozdítsa a fenntartható, reziliens és modern mezőgazdasági ágazatra való átállást. A megreformált agrárpolitika keretében a finanszírozás igazságosabban oszlik majd meg a gazdálkodók között, és nagyobb hangsúlyt kapnak a kis- és közepes méretű gazdaságok, illetve a fiatal mezőgazdasági termelők. A 2023–2027-es időszakban a KAP öszesen 270 milliárd eurónyi finanszírozásban részesül.

 

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2022. november 7.