Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. február 7.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 2 perc

Közel 700 milliárd forinttal támogatja az EU a magyar pedagógusok béremelését

illusztráció

A napokban megvalósult a pedagógusok tartós béremelésének első lépése, ami az egyik legjelentősebb, az Európai Unió támogatásával megvalósuló magyarországi intézkedés lehet.

Az Európai Unió az Európai Szociális Alap Pluszból 1,8 milliárd euróval – jelenlegi árfolyamon mintegy 700 milliárd forinttal – támogatja a béremelést. Ez egyben azt is jelenti, hogy az első években a béremelés javarészt EU-s forrásból valósulhat meg.

A tartós béremelés célja a pedagógus hivatás vonzerejének növelése, és ezáltal az oktatás minőségének és hozzáférhetőségének javítása. A pedagógusok átlagbérének - lépcsőzetes emeléssel - 2025. január 1-ig kell elérnie a diplomás átlagbér legalább 80%-át, és ezt a szintet legalább 2030. december 31-ig fent kell tartani.

2017 óta az Európai Bizottság országjelentései és 2019 óta az Európai Tanács országspecifikus ajánlásai visszatérően felhívták a figyelmet a tanárhiány növekvő problémájára, és ennek okaként a bérek alacsony szintjére. A pedagógusok átlagbére a diplomás átlagbér 60%-a körül alakult, szemben a 90%-os EU-átlaggal. Az oktatás javításához alapvető fontosságúnak tűnt a pedagógus hivatás vonzerejének növelése.

2022-ben Magyarország és az Európai Unió megállapodott a pedagógus hivatás vonzerejét növelő tartós béremelés minimális feltételeiről, és ezt rögzítette két dokumentumban is: a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben (HET) és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Pluszban (EFOP Plusz).

A közszolgáltatások, így az oktatás működtetése az EU-ban a tagállamok feladata. Az EU az oktatás minőségének vagy hozzáférhetőségének javítását támogathatja. Az EU Magyarország esetében rendhagyó módon – tekintettel az országspecifikus ajánlásban bemutatott szükségletre – a pedagógus hivatás vonzerejének növelését is ebbe a körbe sorolta. Így vált lehetővé az e célt elősegítő, kiszámítható jövedelmet biztosító, tartós béremelés uniós támogatása.  A pedagógus szakszervezetekkel folytatandó érdemi társadalmi párbeszéd szintén szükséges az oktatás minőségének javításához; ennek megfelelően ez az elem is részét képezi a Magyarország és az Európai Unió közötti megállapodásnak.

Leírás

Közzététel dátuma
2024. február 7.
Szerző
Magyarországi képviselet