Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. március 13.Olvasási idő: 2 perc

Kötelezettségszegési eljárások: Magyarországra vonatkozó döntések (2024. március)

az Európai Bizottság logója

A különböző ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások érdekében teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd útján próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal. Amennyiben a helyzetet a párbeszéd során nem sikerül rendezni, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat.

A Bizottság ma többek között a következő döntést hozta Magyarországra vonatkozóan:

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen amiatt, hogy az orvosilag asszisztált reprodukcióra vonatkozó magyar jogszabályok sértik a letelepedés szabadságát

A Bizottság felszólító levél kibocsátásával kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, amiért a magyar kormány az állami tulajdonban lévő vagy állami ellenőrzés alatt álló szolgáltatókra korlátozta az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatások nyújtásának jogát. A magyar jogszabályok módosításával a külföldi magánszereplők számára kiadott valamennyi engedély érvényét vesztette. A Bizottság úgy véli, hogy az intézkedés sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződésnek (EUMSZ) a letelepedés szabadságára vonatkozó 49. cikkét. A magyar szabályozás annak ellenére korlátozza az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz való hozzáférést, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban. A Bizottság megítélése szerint az említett korlátozás nem igazolható semmilyen közérdekű céllal. A Bizottság ezért felszólító levelet küldött Magyarországnak, a magyar kormánynak pedig két hónapja van arra, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a felvetett hiányosságokat. Ennek hiányában a Bizottság – a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként – indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.
 

 További információk:

  • a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos ma bejelentett döntések összefoglaló sajtóközleménye 

Leírás

Közzététel dátuma
2024. március 13.