Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. június 1.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 1 perc

Konvergenciajelentés: Horvátország készen áll arra, hogy 2023. január 1-jén bevezesse az eurót

Source: EC - Social Media Services

Az Európai Bizottság tegnap közzétette 2022. évi konvergenciajelentését, melyben számba veszi, milyen előrelépést ért el Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Svédország az euróövezethez való csatlakozás felé vezető úton. Ez az a hét, eurózónán kívüli uniós tagállam, amely jogi kötelezettséget vállalt arra, hogy bevezeti az eurót.

A dokumentum megállapítja, hogy Horvátország megfelel a négy nominális konvergenciakritériumnak, és jogszabályai teljes mértékben összeegyeztethetők a Szerződés követelményeivel, valamint a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmányával. Az elvégzett értékelés alapján és tekintettel a gazdasági integráció és a konvergencia szempontjából fontos további tényezőkre – többek közt a fizetési mérleg alakulására, valamint a termék-, a munkaerő- és pénzügyi piacok integrációjára – a Bizottság úgy ítéli meg, hogy Horvátország teljesíti az euró bevezetésére vonatkozó feltételeket, és készen áll arra, hogy 2023. január 1-jén belépjen az euróövezetbe. A Bizottság ezért tanácsi határozatra és tanácsi rendeletre irányuló javaslatokat is elfogadott az euró horvátországi bevezetésének témájában. Horvátország csatlakozásával 20-ra emelkedik majd az euróövezeti tagállamok száma.

Jelentésében a Bizottság megállapítja továbbá, hogy:

  • Csak Horvátország és Svédország felel meg az árstabilitási kritériumnak.
  • Mindegyik tagállam teljesíti az államháztartásra vonatkozó kritériumot, kivéve Romániát, az egyetlen tagállamot, amellyel szemben túlzotthiány-eljárás van folyamatban.
  • Az árfolyam-kritériumnak két tagállam – Bulgária és Horvátország – felel meg.
  • A hosszú távú kamatlábakra vonatkozó kritériumot négy tagállam – Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország és Svédország – teljesíti.

A teljes sajtóközlemény
 
További információk (angolul)

Kérdések és válaszok

Leírás

Közzététel dátuma
2022. június 1.
Szerző
Magyarországi képviselet