Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. június 26.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 1 perc

A konvergenciajelentés áttekinti az euróövezeti csatlakozás irányába tett tagállami előrehaladást

illusztráció

Megjelent a konvergenciajelentés, amely áttekinti a tagállamok euróövezeti csatlakozás irányába tett előrehaladását

Az Európai Bizottság ma közzétette konvergenciajelentését, amelyben azt értékeli, hogy Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország milyen előrehaladást ért el az euró bevezetése felé vezető úton. A jelentés vegyes képet mutat. Jelenleg a vizsgált tagállamok egyike sem teljesíti az euróövezeti csatlakozás valamennyi kritériumát.

Az Európai Bizottság által készített konvergenciajelentés képezi az alapját az euró valamely tagállam általi bevezetéséről szóló tanácsi határozatra irányuló bizottsági javaslatnak. Az Európai Bizottság konvergenciajelentése az Európai Központi Bank konvergenciajelentésétől elkülönülten, de azzal párhuzamosan kerül közzétételre.

Az euró megítéléséről szóló Eurobarométer felmérés ma közzétett eredményei szerint az euróövezeten kívüli tagállamok polgárainak többsége (59%, a magyar válaszadók körében 73%) úgy véli, hogy a közös valuta pozitív hatást gyakorolt azokra a tagállamokra, amelyek már azt használják. A válaszadók többsége szerint az euró bevezetése pozitív következményekkel járna saját országukra nézve (53%, Magyarország esetében 65%) és számukra személyesen is (56%, Magyarországon 67%).

További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2024. június 26.
Szerző
Magyarországi képviselet