Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. október 24.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 5 perc

InvestEU: Az Európai Bizottság és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megállapodást kötött 1,5 mrd euró összegű hitelportfolió támogatására a zöld és digitális szektorokban

az Európai Bizottság logója

Ma Brüsszelben az Európai Bizottság és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az InvestEU program keretében hivatalosan aláírták a 274 millió euró összegű uniós viszontgarancia elérését lehetővé tevő garancia megállapodást. Ezzel a megállapodással a Garantiqa az InvestEU első magyarországi végrehajtó partnere lett.

A Garantiqa az európai uniós viszontgaranciával az InvestEU program kkv-ablakának megfelelő célokat megvalósító banki finanszírozás elérhetőségét teszi lehetővé. A két fél közötti megállapodásnak köszönhetően olyan területek finanszírozására kerülhet sor, mint a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a tiszta energia, a digitalizáció, az ellátási lánc fejlesztése, a kutatás-fejlesztés, a termelékenység javítása, valamint a magyar felzárkóztatási régiók és a vidékfejlesztés támogatása.

Az egyezmény lehetőséget teremt a Garantiqa számára, hogy támogassa a magasabb kockázatú és hosszabb futamidejű hitelügyleteket, ezzel élénkítve a jelentős gazdasági és társadalmi hatású projektekbe történő beruházásokat. Emellett a megkötött egyezmény hozzájárul a magyar ipar modernizációjához és karbonsemlegesítéséhez, így támogatva az Európai Unió stratégiai céljainak megvalósítását, amelyek a zöld- és digitális átállás biztosítására irányulnak.

Ez a megállapodás az InvestEU program támogatásával valósult meg. Az InvestEU Program célja, hogy több mint 372 milliárd eurós további beruházási hullámot indítson el a 2021–2027 közötti időszakban. Az InvestEU uniós költségvetési garanciát nyújt a végrehajtó partnerek számára kockázatvállalási kapacitásuk növelésének elősegítése érdekében, és ezáltal hozzájárul az állami- és magánbefektetések mozgósításához – az uniós szakpolitikai prioritásoknak megfelelően.

Paolo Gentiloni, Gazdaságért és Pénzügyekért Felelős uniós biztos elmondta: "Az InvestEU elősegíti azokat az uniós beruházásokat, melyekkel elérjük közös céljainkat, különösen a zöld és a digitális átállás terén. Örömömre szolgál, hogy a Garantiqa mától az InvestEU végrehajtó partnere lesz, és támogatja a magyarországi zöld és digitális kkv-k fejlődését és munkahelyteremtését, ösztönözve az innovációt és a fenntartható növekedést."

„Az Európai Bizottsággal létrejött megállapodás egy újabb fontos lépés afelé, hogy minél több hazai vállalkozást segíthessünk olyan finanszírozási eszközökhöz jutni, amelyek támogatják növekedési céljaik elérését. Célunk, hogy a magyar gazdaság folyamatosan fejlődni tudjon, amelyhez elengedhetetlen, hogy a hazai kis- és középvállalkozások is sikeresen meg tudják valósítani kitűzött céljaikat”” – mondta Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

Szabó István Attila, a Garantiqa vezérigazgatója hangsúlyozta: „A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. küldetése, hogy minél több vállalkozást segítsen a terveik megvalósításához szükséges forráshoz hozzájutni. Az elmúlt évben fajlagosan Magyarország támogatta a legnagyobb mértékben a kis- és középvállalkozói szektort, a Garantiqa pedig 2023. első félévének végén már 2 545 milliárd forintnyi intézményi kezességvállalást biztosított 3 200 milliárd forintot elérő hitelállományhoz. Az InvestEU program révén egy új, az eddiginél is kedvezményesebb feltételeket kínáló kezességi terméket tudunk biztosítani a magyar vállalkozások számára."

 

Háttér:

Az InvestEU program az EU tagállamok számára a kritikus, hosszú távú finanszírozást biztosítja, és jelentős magán- és állami forrásokat használ fel a fenntartható gazdasági fellendülés támogatására.

Emellett segít a magánberuházások ösztönzésében az Európai Unió politikai célkitűzései, például az Európai Zöld Megállapodás és a digitális átmenet terén. Az InvestEU program egyesíti az Európai Unió számos pénzügyi eszközét, amelyek az EU területén történő beruházásokat támogatják, egyszerűsítve, hatékonyabbá és rugalmasabbá téve a finanszírozást.

A program három fő komponenst tartalmaz: az InvestEU Alapot, az InvestEU Tanácsadói Központot és az InvestEU Portált.

Az InvestEU Alap keretein belüli finanszírozást olyan végrehajtó partnerek közreműködésével valósítják meg, akik a 26,2 milliárd eurós uniós költségvetési garanciát felhasználva támogatnak projekteket. A teljes költségvetési garancia a végrehajtó partnerek beruházási programjait támogatja, növeli kockázatviselési képességüket, ezáltal legalább 372 milliárd eurós többletberuházást mozgósít.

 

A Garantiqa magyar garanciaintézmény, amely 1992 óta támogatja a kis- és középvállalkozások finanszírozását részben állami viszontgarancia igénybevételével, részben piaci alapú garancianyújtással. A Garantiqa állami és magántulajdonban lévő intézmény, amely a kereskedelmi bankokon keresztül közvetített finanszírozás útján jut el a kis- és középvállalkozásokhoz. Stratégiai partnerségben áll az összes Magyarországon működő jelentős kereskedelmi bankkal, azok több mint 1300 fiókból álló hálózatán keresztül. Az intézmény székhelye Budapesten található, és 133 főt foglalkoztat.

Leírás

Közzététel dátuma
2023. október 24.
Szerző
Magyarországi képviselet