Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. január 6.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 2 perc

Hogyan válhat Európa fenntarthatóbbá, lakossága pedig egészségesebbé? Az európai polgári vitacsoport véglegesíti ajánlásait

Az éghajlatváltozás, a környezetvédelem és az egészségügy témakörével foglalkozó európai polgári vitacsoport soron következő ülésének Varsó „Natolin” városnegyede ad otthont január 7–9-én.

európai polgári vitacsoport

Ez lesz az „Éghajlatváltozás és környezetvédelem / Egészségügy” vitacsoport 3., egyben utolsó ülése. A hibrid formában megrendezésre kerülő találkozón a résztvevők véglegesíteni fogják az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében megfogalmazott ajánlásaikat. A megbeszélések alapját a korábbi két ülésen elvégzett munka jelenti majd. A 2021. október 1–3-án Strasbourgban és a 2021. november 19–21-én online megtartott ülésen a vitacsoport tagjai a következő témákat tekintették át: jobb élet; környezetünk és egészségünk védelme; gazdasági irányváltás és fogyasztási szokásaink megváltoztatása; fenntartható társadalom; mindenkire kiterjedő gondoskodás.

Ez és a másik három európai polgári vitacsoport – melyek mindegyikét 200 polgár alkotja – meghatározó szerepet biztosít a polgároknak Európa jövőjének alakításában, és kulcsfontosságú elemét képezi az Európa jövőjéről szóló konferenciának. Az „Európai demokrácia / Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság” vitacsoport már kiadta ajánlásait, melyeket a 2021 decemberében Firenzében megtartott ülésén véglegesített. A másik két vitacsoport utolsó ülésére az idei év elején kerül majd sor. Az „EU a világban / Migráció” vitacsoport ülésének Maastricht, az „Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás / Oktatás, kultúra, ifjúság és sport / Digitális átállás” vitacsoport ülésének pedig Dublin ad majd otthont.

Az „Éghajlatváltozás és környezetvédelem / Egészségügy” vitacsoport ajánlásainak ismertetésére és megvitatására az Európa jövőjéről szóló konferencia következő plenáris ülésén kerül majd sor, melynek tervezett időpontja 2021. január 21–22. A négy európai vitacsoport tagjai közül (akiket legalább egyharmadrészben 16 és 25 év közötti fiatalok alkotnak) összesen nyolcvanan (vitacsoportokként 20-an) fognak részt venni a konferencia plenáris ülésén. Az ülésen beszámolnak majd a vitacsoportokon belül folytatott megbeszéléseik eredményéről, és megvitatják azokat a többi résztvevővel – az Európai Parlament tagjaival, a tagállami kormányok és parlamentek képviselőivel, az Európai Bizottság tagjaival, valamint az uniós szerveket, a regionális és helyi hatóságokat, a szociális partnereket és a civil társadalmi szervezeteket képviselő résztvevőkkel. 

Háttér-információk

Konferencia Európa jövőjéről (europa.eu)

Az „Éghajlatváltozás és környezetvédelem / Egészségügy” európai polgári vitacsoport

3. időközi jelentés a konferencia többnyelvű digitális platformján közzétett hozzászólásokról – 2021. november

A polgárok hozzászólásait tagállamonkénti bontásban áttekintő jelentés – 2021. november

További információ

Hogyan értékelik a vitacsoportok munkáját a magyar résztvevők? - összefoglaló az Európa Pont blogján

Leírás

Közzététel dátuma
2022. január 6.
Szerző
Magyarországi képviselet