Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. május 11.Olvasási idő: 1 perc

A gyermekek jogai: célkeresztben a gyermekek interneten történő szexuális bántalmazásának megelőzése és leküzdése, valamint a gyermekbarát internet kialakítása

illusztráció

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatcsomagot terjesztett elő a gyermekeket megillető jogok témájában.

A csomag egyik elemét az a rendeletjavaslat képezi, mely a gyermekek interneten történő szexuális bántalmazása elleni küzdelmet szolgálja, a megelőzést is ideértve. A gyermekek szexuális bántalmazása széles körben elterjedt: ha csak a tavalyi évet vesszük figyelembe, világszerte 85 millió olyan képet és videót jelentettek be a hatóságoknak, amelyek gyermekek szexuális bántalmazását ábrázolják. Ennél jóval nagyobb azoknak az anyagoknak a száma, amelyek nem jutnak a hatóságok tudomására. A koronavírus-világjárvány tovább súlyosbította a problémát: az Internet Watch alapítvány szerint az előző évhez képest 2021-ben 64%-kal nőtt a bizonyítást nyert szexuális bántalmazásokról szóló bejelentések száma.

Ugyancsak a csomag részét képezi a gyermekbarát internetre vonatkozó új európai stratégia is, melyet ma fogadott el a Bizottság. A stratégia az életkornak megfelelő digitális szolgáltatások javítása mellett arra irányul, hogy az online térben a gyermekek védelemben részesüljenek, jogaikat tiszteletben tartsák, és rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel és eszközökkel, melyek révén érvényt szerezhetnek érdekeiknek és jogaiknak. Az új stratégia célja, hogy a gyermekek olyan online tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz férjenek hozzá, amelyek informatívak, megfelelnek az gyerekek életkorának, és az ő érdekeiket szolgálják.

A gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelemről szóló teljes sajtóközlemény itt, a gyermekek online védelmét célzó új stratégiáról szóló teljes sajtóközlemény pedig itt olvasható.

 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. május 11.