Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. május 8.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 6 perc

Fesztivál és futóverseny: több ezren ünnepelték az Európa-napot Budapesten

A futóverseny rajtja

Hazánk uniós csatlakozását is ünnepelve egész napos, ingyenes fesztivált tartottak Budapesten május 7-én. Az idei rendezvényen számos izgalmas és színes program várta a közönséget. Lehetőség nyílt híres olimpikonokkal közösen futni az immáron hagyománnyá vált Európa-napi futóversenyen, de a zene iránt érdeklődők és a családosok sem unatkozhattak: ingyenes koncertekkel, kvízekkel és gyerekprogramokkal várták a résztvevőket a Szabadság téren.
 
A „19 év – 19 km – EU-s futás” nevet viselő akadálymentes futóversennyel kezdődött a fesztivál, ahol két többszörös olimpiai bajnok – Dr. Kiss Gergely vízilabdázó és Storcz Botond kajakos – is rajthoz állt. Mellettük Gajdos Tamás újságíró-műsorvezető és Ötpróba kerékpár nagykövet indult a mezőnyben. Mindhármuk számára kiemelten fontos a sport népszerűsítése és közösségi élménnyé emelése – ennek pedig tökéletes eszköze volt a futóverseny, ahol együtt osztozhattak a résztvevők a sport szeretetén. Az idei megmérettetésen összesen 1483 egyéni futó és 499 két- illetve háromfős váltócsapat lépte át a rajtvonalat.
 
Az Energiaügyi Minisztérium részéről Steiner Attila államtitkár, Deli Daniella helyettes államtitkár, dr. Holicza Péter helyettes államtitkár és közvetlen kollegái szintén teljesítették a távot. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének, valamint az Európai Parlament Budapesti Kapcsolattartó Irodájának munkatársai, valamint az europaert.eu közösség tagjai is indultak a futáson. A Tempus Közalapítvány a futóversenyen az Erasmus+ színeiben nevező váltó-csapattal indult, hangsúlyozandó, hogy 2023-tól már a sporttal foglalkozó szervezetek részéről is várja a pályázatokat a Közalapítvány az Erasmus+ keretében. Az új pályázattípus célja, hogy előmozdítsa a tömegsportban, a szabadidős testmozgásban és az önkéntes tevékenységekben való részvételt.
 
Az idei Európa-napi rendezvényt Deutsch Tamás EP-képviselő (független képviselők), Ujhelyi István EP-képviselő (S&D), Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízott vezetője közösen nyitotta meg.
 
„Öröm, hogy hosszú esztendők óta itt, Budapesten, a Szabadság téren ünnepeljük az Európa-napot. Mi, magyarok – 1990-ben megteremtve a szabadságunkat – 2004-ben, 19 esztendővel ezelőtt a szabad Európa tagjai lettünk. Mi magyarok abban hiszünk, hogy szabad nemzetek és szabad országok, szabad elhatározásból – egyenjogú és egyenrangú alapon együttműködve – tudnak egy biztonságos és szabad Európát működtetni. Mi magyarok abban hiszünk, hogy mindent meg kell tennünk a nemzeti és az európai szabadság érdekében, hogy megmaradjon a szabad Európa” – mondta Deutsch Tamás EP-képviselő.
 
„Büszke magyar hazafi vagyok, amit nem választottam, hanem születésemtől kaptam. De emellett büszke európai vagyok, amit már mi választottunk magunknak, nem a születésünktől kaptuk. Úgy döntöttünk, hogy az európai demokráciát, a jogállamiságot, demokratikus berendezkedést, az európai közösséget tartjuk a gyermekeink védernyőjének a következő évtizedekre. Ezért harcolok, ezért küzdök, hogy az európaiságunk megmaradjon és ne csak szólamok szintjén a Szabadság téren, hanem holnap-holnapután is, a mindennapi létünkben” – mondta Ujhelyi István EP-képviselő.
 
„Az Európai Unió olyan kihívások előtt áll, amelyekhez hasonlóval az 1990-es évek eleje, a Vasfüggöny leomlása óta nem szembesült. Ezekkel a kihívásokkal csak akkor tudunk megbirkózni, ha együtt vagyunk – ha együtt erősebbek vagyunk – és ha együtt is meg tudunk maradni annak, amik vagyunk” – mondta Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára.
 
„A mai napon, az európai integrációt útjára indító híres Schuman-nyilatkozat évfordulóján az európai egységet és szolidaritást is ünnepeljük. A hét évtizede megindult integrációs folyamat eredményeképpen létrejött érték- és érdekközösség az együttműködésre épül, valamint olyan értékekre, mint a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartása. Ezek együtt teszik lehetővé, hogy Európa a világ egyik legstabilabb és leginkább prosperáló régiója legyen. Uniós tagságunk óriási előnyökkel jár hazánk számára is, és biztosítja hosszú távú fejlődésünket.  Azt kívánom mindannyiunknak, hogy a napi politikai csörték soha ne homályosítsák el ezt az összképet” – összegezte Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízott vezetője.
 
A futóverseny mellett a délelőtt a családi és gyerekprogramok jegyében telt: először az Alma együttes adott koncertet, majd a Majorka színház tartott bábelőadást, akiket a Kiskalász zenekar követett, végül pedig az Apacuka zenekar búcsúzott a kicsiktől. A futóverseny eredményhirdetését követően egészen estig számos koncert várta a közönséget: Járai Márk akusztikus koncertjét a Veszprém-Balaton 2023, Európa kulturális fővárosának programajánlója követte a nagyszínpadon. Az idei fesztiválon is nagy hangsúlyt kapott az ukrajnai menekültek helyzete és az Ukrajna iránti szolidaritás: délutántól ukrán művészek különleges előadásával folytatódott a program. Ezt követően az Aranyakkord formáció lépett fel, majd legvégül a Budapest Bár zárta a zenei fellépők sorát.
 
A fesztiválon részt vevő civil szervezetek különösen izgalmas programokkal készültek: a Varázsmancsok - Kutyás terápia munkájába nyerhettek bepillantást az érdeklődők, majd a Sulinyugi program látta el az érdeklődőket fontos ismeretekkel a gyerekek stresszkezelését illetően. Ezt követte a Hősök tere Alapítvány érzékenyítő programja, amelyben az együttérzés és elfogadás került középpontba. A programsorozatot a NoBadKid zárja, ahol a gyereknevelésről esett szó, és felhívták a figyelmet a “rossz gyerekekkel” kapcsolatos sztereotípiákra. A készségek európai éve kapcsán számos – a képzés, továbbképzés és átképzés területén tevékenykedő – szakmai szervezet is bemutatkozott, valamint több, menekülteket segítő szervezet is kitelepült a rendezvényre, amelyeknek a munkájával közvetlenül ismerkedhettek a látogatók. Az Európa Pont sátorában pedig további izgalmas és aktuális témákkal foglalkozhattak a látogatók: írók, szakértők és szülők meséltek a XXI. századi tudás és képességek világáról, majd ugyanitt különböző kvízen vehettek részt.
 
A futóverseny eredményeit az alábbi linken lehet elérni:
www.eufutas.hu

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezte.

Letölthető fotó- és videóanyagok az alábbi linkeken elérhetők:
Európa Pont Flickr

Leírás

Közzététel dátuma
2023. május 8.
Szerző
Magyarországi képviselet