Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. április 8.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 3 perc

Eurobarométer nemzeti jelentés: A magyarok az uniós átlagnál jobban bíznak az EU-ban

illusztráció

Az Eurobarométer 2021–2022 téli standard kiadásának ma publikált magyarországi nemzeti jelentése szerint az Európai Unió megítélése mind az Unióban, mind Magyarországon alapvetően pozitív. Magyarországon az emberek majdnem fele (47%) vélekedik róla pozitívan, és csak 13%-a negatívan. A „Z-generáció”, azaz a 15-24 éves korcsoport nagyobb arányban (65%) ítéli meg az EU-t pozitívnak, mint a magyarok általában.

A magyarok továbbra is bíznak az Európai Unióban (58%), és ez a bizalom felülmúlja az uniós átlagot (47%). A magyarországi válaszadók továbbra is bíznak az unió intézményeiben; ez a bizalom különösen magas az Európai Parlament (61%) és az Európai Bizottság (60%) tekintetében, és ezzel felülmúlják az uniós átlagot. Tízből hat magyar úgy gondolja, hogy az Európai Unió megfelelően figyelembe veszi Magyarország érdekeit.
A magyar emberek erősebben kötődnek Európai Unióhoz, mint az uniós átlagpolgárok. Szerintük az Európai Unió legnagyobb eredménye a személyek, áruk és szolgáltatások szabad áramlása az EU-n belül.

A magyarokat a gazdasággal, az egészségüggyel, illetve a bevándorlással kapcsolatos problémák foglalkoztatják leginkább. A magyar válaszadók szerint az egészségügy a második legfontosabb olyan probléma, amivel Magyarországnak szembe kell néznie. Jelenleg a bevándorlás az Európai Unió legfontosabb problémája a magyarok szerint, és bár valamivel kevésbé súlyos, de szintén inkább EU-s problémának mondják a környezetvédelmet és klímaváltozást.

Az európai zöld megállapodásban, amely környezetvédelmi és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló intézkedésekből áll, elsősorban a megújuló energia fejlesztésének kellene a leginkább prioritást adni a magyar lakosság szerint. Közös energiapolitikát a magyarok több mint háromnegyede (77%) szeretne, arányaiban egyezően a többi uniós polgár véleményével (75%).

Az Európai Unió általános jövőjét a magyarok optimistábban látják, mint az uniós átlagpolgár. Az EU gazdaságát illetően azonban már nem ennyire optimisták, pedig a magyar lakosság többsége szerint az Európai Uniónak gazdasággal összefüggő felelőssége és feladatai is vannak. Ugyanis a magyarok szerint az EU-nak elegendő hatalma és eszköze van arra, hogy globális szinten megvédje az európai gazdasági érdekeket.

A kutatás a magyarok médiafogyasztási szokásait is vizsgálta. Az uniós átlaghoz hasonlóan a magyarok körében még mindig a televízió a legnépszerűbb médiafogyasztási eszköz, a lakosság háromnegyede (75%) minden nap nézi. Második legfontosabb médiafogyasztási eszközként az internetes közösségi oldalak jelennek meg, melyeket a magyar lakosság közel fele (48%) használ napi szinten. A napi szintű interneten keresztül történő tévénézés (11%, EU27: 17%) és a podcast-hallgatás (7%, EU27: 6%) gyakorisága igen alacsony, csakúgy, mint az Európai Unióban.
 
A Standard Eurobarométer 96 közvéleménykutatás adatfelvételére 2022. január 8. és február 14. között került sor az Európai Unió 27 tagállamában a 15 évnél idősebb lakosság körében. Mivel az adatfelvétel Ukrajna megtámadása előtt történt, az eredmények az orosz-ukrán háború előtti véleményeket tükrözik.
 

Az Eurobarométer Magyarországra vonatkozó nemzeti jelentése innen letölthető 
 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. április 8.
Szerző
Magyarországi képviselet