Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. július 10.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 3 perc

Eurobarométer: Az európaiak határozottan támogatják az energetikai átállással kapcsolatos uniós fellépést és az Ukrajna elleni invázióra adott választ

illusztráció

A 2023 júniusában lefolytatott és ma közzétett standard Eurobarométer felmérés eredményei azt mutatják, hogy az uniós polgárok továbbra is túlnyomó részben támogatják az energetikai átállást. 85%-uk (Magyarországon a válaszadók 87%-a) szerint jelentős uniós beruházások szükségesek a megújuló energiaforrások terén, és a válaszadók 82%-a (Magyarországon 83%-a) szerint az EU-nak a lehető leghamarabb csökkentenie kell az orosz energiaforrásoktól való függőségét.

Az Ukrajna elleni orosz invázióra válaszul hozott intézkedések támogatottsága nagyon magas. A megkérdezettek 88%-a (Magyarországon 86%-a) támogatja a humanitárius intézkedéseket, 86%-uk (Magyarországon 81%-uk) pedig a háború elől menekülők uniós országok általi befogadásával is egyetért. 75% (Magyarországon 60%) helyesli Ukrajna pénzügyi támogatását, és 72% (Magyarországon 59%) az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat. Az EU-ban a válaszadók 64%-a támogatja a katonai felszerelések Ukrajna számára történő beszerzésének és szállításának uniós finanszírozását, és ugyanilyen arányban értenek egyet azzal is, hogy az EU tagjelölti státuszt adjon Ukrajnának. Ukrajna EU-tagságát Magyarországon a relatív többség (49%) támogatja, az Ukrajna számára történő katonai beszerzéseket azonban a többség (54%) ellenzi.

Az európai polgárok 77%-a támogatja a közös védelem- és biztonságpolitikát (Magyarországon ez az arány 71%), és a nagy többségük szerint jobban össze kellene hangolni a katonai felszerelések beszerzését (77%, Magyarországon 78%). Az uniós válaszadók 69%-a (a magyar válaszadók 68%-a) szeretné, ha az EU megerősítené a katonai felszerelések gyártására irányuló kapacitását, 66%-uk (Magyarországon 78%-uk) szerint pedig meg kellene növelni az Unió védelmi költségvetését.

A gazdaság megítélése javult: a válaszadók 45%-a úgy véli, hogy jó az európai gazdaság helyzete (ez 5 százalékpontos növekedést jelent a január–februári felméréshez képest), és 44% szerint rossz a helyzet (7 százalékpontos csökkenés). Magyarországon a megkérdezettek 52%-a ítélte jónak, 43%-a rossznak a gazdasági helyzetet. Az uniós polgárok továbbra is az inflációt tartják az EU előtt álló egyik legfontosabb problémának, de már kisebb arányban, mint az év elején (27% válaszolt így, ami 5 százalékpontos csökkenést jelent; Magyarországon a válaszadók 26%-a jelölte meg az inflációt az egyik legfontosabb problémaként). Az euró támogatottsága közel rekordszinten áll: az eurózónában 78%-os, az Unió egészében 71%-os, Magyarországon pedig 65%-os. A megkérdezettek 55%-a (Magyarországon 61%-a) úgy véli, hogy a Next Generation EU helyreállítási terv hatékony válasz lehet a jelenlegi gazdasági kihívásokra.

Az EU általános megítélésére vonatkozó mutatók továbbra is stabilak: 47% (Magyarországon 54%) bízik az EU-ban és 32% (Magyarországon 41%) bízik a nemzeti kormányban. A válaszadók 45%-ában pozitív kép él az EU-ról, 18%-uk véleménye negatív, 37% pedig semlegesen viszonyul az EU-hoz (Magyarországon ez az arány 43%, 17%, illetve 40%). Végezetül: a megkérdezettek 63%-a (Magyarországon 57%-a) nyilatkozott úgy, hogy optimista az EU jövőjét illetően.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2023. július 10.
Szerző
Magyarországi képviselet