Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. október 10.Magyarországi képviselet

Eurobarométer: Az európaiak egyetértenek abban, hogy elengedhetetlen a méltányos zöld átállás megvalósítása, és hogy sok még a tennivaló

illusztráció

Az Európai Bizottság ma közzétette „A zöld átállás méltányosságának megítélése” című tematikus Eurobarométer felmérést, amely 2022 májusa és júniusa között felvett adatok alapján készült.
 
A felmérés eredményei szerint az európaiak túlnyomó többsége (az uniós polgárok 88%-a és a magyarok 91%-a) egyetért azzal, hogy egyetért azzal, hogy a zöld átállás terén senkit nem hagyhatunk hátra, és a válaszadók többsége (EU: 77%, Magyarország: 80%) úgy érzi, hogy személyesen is tennie kell valamit. Az európaiak fele és a magyarok 65%-a úgy gondolja, hogy az EU eleget tesz azért, hogy a zöld átállás méltányosan valósuljon meg. A regionális vagy helyi hatóságokról az összes megkérdezett 50%-a (a magyarok 61%-a) szerint mondható el ugyanez, a nemzeti kormányról 47%-uk (Magyarországon 58%-uk) szerint, az üzleti szektorról pedig 43%-uk (Magyarországon 54%-uk) szerint. Ami a zöld átállás kínálta lehetőségeket illeti, az európaiak 57%-a és a magyarok 60%-a egyetért azzal, hogy az éghajlatváltozás elleni szakpolitikai intézkedések következtében több új munkahely jön létre, mint amennyi megszűnik miattuk.
 
Az energiaárak terén a fenntartható energia, termékek és szolgáltatások megfizethetősége jelentős aggodalomra ad okot. A válaszadók 93%-a úgy véli, hogy komoly problémát jelent az országa lakossága által fizetendő energiaárak jelenlegi szintje; Magyarországon ez az arány az EU-ban a legalacsonyabb, de így is eléri a 85%-ot.

A magyarok az uniós átlagnál is jobban támogatják a méltányos zöld átállásért teendő erőfeszítéseket, így például 93%-uk támogatja (EU-átlag: 89%), hogy a lakosok – elsősorban a szegényebb rétegek és a legkiszolgáltatottabb háztartások – támogatást kapjanak az otthonuk energiahatékonyabbá tételéhez, és 80%-ban egyetértenek azzal (EU-átlag: 71%), hogy meg kell adóztatni az éghajlatváltozáshoz leginkább hozzájáruló termékeket és szolgáltatásokat, az ebből származó bevételt pedig a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb háztartásokhoz kell eljuttatni.
 
 

További információ:

  • Az Eurobarométer felmérés összes eredményét tartalmazó jelentés, egy infografika és az országonkénti adatlapok itt találhatók (angolul).

Leírás

Közzététel dátuma
2022. október 10.
Szerző
Magyarországi képviselet