Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Tájékoztató napok

EU: Éljünk vele! - Gyakorlati tudnivalók európai uniós jogainkról

Várunk március 8-án az Európa Pontba, ahol megismerkedhettek az alapvető uniós jogaitokkal és kötelezettségeitekkel a gyakorlatban, valamint a SOLVIT-tal is, amelynek célja az európai uniós jogok hatékony védelme és érvényesítése.

Fontos, hogy a magyar állampolgárok tisztán lássák, hogy milyen kötelezettségeik és lehetőségeik vannak Magyarországon, illetve egy másik uniós tagállamban. Melyek azok a területek, ahol az uniós szabályok vonatkoznak, mit jelent a szociális koordináció rendszere. Hogyan működik az EU egységes piaca a gyakorlatban.

Melyek azok az információ-források, ahol az alapvető uniós jogainkat meg tudják ismerni. Miért fontos akár külföldi munkavállalás előtt képben lenni, hogy mire kell figyelni. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről esik szó a tájékoztató első felében.

Azonban amennyiben probléma merül fel egy másik tagállam hatóságával, amely nem az uniós egységes piaci szabályokat alkalmazza egy-egy szabályozási területen belül, akkor lehet segítségünkre a SOLVIT, ami megoldást nyújt az uniós polgárok jogérvényesítési nehézségeire.

 

A SOLVIT Magyarország konkrét sikertörténetek bemutatásán keresztül az egységes európai piac területeit érintő témákban hívja fel a figyelmet, hogy miben és hogyan tudnak segítséget nyújtani a magyar állampolgároknak. Legyen szó munkavállalásról, szociális ellátásról, vagy más uniós jogi problémáról, a SOLVIT gyors és hatékony megoldást kínál.

Gyűjtsd össze kérdéseidet, és csatlakozz hozzánk az eseményen, hogy még jobban megismerhesd jogaidat és lehetőségeidet az Európai Unióban!

Tervezett program:

9:30 Regisztráció

10:10 Köszöntés

10:15 Bemutatkozik az Európa Pont Tájékoztató Szolgálat

10:45 Kérdések és válaszok

Szakértők:

- Berezvai Ágnes - Európa Pont Tájékoztató Szolgálat vezetője

- Németh Réka - európai uniós jogi szakértő, SOLVIT központ

- Rókusné dr. Rakaczki Viktória - munkatárs, SOLVIT központ

 

  • oktatáspolitika | foglalkoztatáspolitika | Európai Unió | szociálpolitika | ifjúságpolitika
  • 2024. március 8., péntek, 10:00 - 11:30 (CET)
  • Budapest, Magyarország

Gyakorlati tudnivalók

Időpont
2024. március 8., péntek, 10:00 - 11:30 (CET)
Helyszín
Európa Pont
Budapest, Lövőház utca 35., 1024, Magyarország
Nyelvek
magyar

Leírás