Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete

Álláslehetőségek az uniós intézményeknél

Gyakornoki programok

Mindegyik uniós intézmény működtet gyakornoki programot. 

Szakmai gyakorlat az Európai Bizottságnál („kék könyv” gyakornoki program)

Az Európai Bizottságnál évente kétszer – márciusban és októberben – indul öt hónapos gyakornoki program.  Azoknak, akiket érdekel a két lehetőség valamelyike, előre kell tervezniük, mivel a márciusban kezdődő programra előző év augusztusának végéig, az októberben kezdődő programra pedig január végéig le kell adni a jelentkezéseket.  Uniós és nem uniós országok állampolgárai egyaránt pályázhatnak szakmai gyakorlatra. A sikeres jelentkezők a gyakornoki program során havi juttatásban részesülnek.  Gyakornoknak az jelentkezhet, aki valamilyen felsőfokú alapképzést sikeresen elvégzett, és nagyon magas szintű nyelvismerettel rendelkezik két (a nem uniós polgárok esetében egy) hivatalos uniós nyelvből.

Figyelem: az Európai Bizottságnál fordítói, illetve (a Közös Kutatóközpontnál) tudományos szakmai gyakorlatra is lehet pályázni.

Szakmai gyakorlat az uniós intézményeknél

Szakmai gyakorlat az Európai Bizottságnál

Állandó állások

Az uniós intézmények több mint 40 000 embert foglalkoztatnak – többségüket az Európai Unióban, egy részüket pedig a világ többi részén.  Az EU-országok állampolgárai az uniós intézmények bármelyike által meghirdetett állásokra pályázhatnak. 

Az uniós intézmények állandó álláshelyeit betöltő alkalmazottak, az ún. uniós tisztviselők kiválasztására irányuló nyílt versenyvizsgákat az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal bonyolítja le központilag. 

A követelmények mindegyik versenyvizsga esetében mások és mások, ezért fontos, hogy jelentkezés előtt a pályázók nagyon figyelmesen elolvassák az adott versenyvizsgára vonatkozó utasításokat. 

Érdemes egy lépéssel előbb járni, és a jelentkezéshez szükséges EPSO-fiókot és uniós önéletrajzot minél hamarabb elkészíteni, hogy ezekre már ne legyen a jelentkezőnek gondja, amikor az őt érdeklő versenyvizsgát meghirdeti az EPSO.

Figyelem: Az uniós tisztviselőknek legalább 2 hivatalos uniós nyelvet kell a feladataik ellátáshoz szükséges szinten ismerniük.

Európai Személyzeti Felvételi Hivatal

Miért érdemes az EU-nál dolgozni?

Legújabb munkalehetőségek

Ideiglenes állások

Az uniós intézményeknél, szerveknél és ügynökségeknél ideiglenes állásokat is meg lehet pályázni – főként szerződéses alkalmazottaknak szóló állásokat (az ún. CAST kiválasztási eljárás révén), illetve ideiglenes alkalmazottaknak szóló állásokat (határozott időre szóló munkaszerződéssel betölthető állásokat, melyek a feltételek tekintetében hasonlítanak a határozatlan idejű munkaszerződéssel betölthető állásokhoz). 

Egyes CAST-versenyvizsgák esetében nincs jelentkezési határidő.  Ezekre a vizsgákra folyamatosan lehet jelentkezni, amikor pedig valamelyik uniós intézménynek szerződéses alkalmazottakra van szüksége, az intézmény a sikeres pályázók listájáról válogathat jelölteket a felvételi eljárás lefolytatásához.

Az uniós ügynökségeknél betölthető állásokról az egyes ügynökségek listáin lehet tájékozódni.

Legújabb munkalehetőségek

Pályázati felhívás szerződéses fordítói állások betöltésére (folyamatos jelentkezés)