Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. június 16.Olvasási idő: 1 perc

Dezinformáció: Új gyakorlati kódex szolgálja a hamis, illetve megtévesztő információk szándékos terjesztésének visszaszorítását

dezinfo

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy megjelent a dezinformáció visszaszorítását célzó továbbfejlesztett gyakorlati kódex. A 34 aláíró fél – amelyek között platformok, technológiai vállalatok és civil szervezetek egyaránt megtalálhatók – követték a 2021. évi bizottsági iránymutatást, és figyelembe vették a koronavírus-válság és az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán levont tanulságokat. A továbbfejlesztett kódex a 2018-ban kiadott első gyakorlati kódexen alapul, mely – hiánypótló jellegénél fogva – világszerte elismerést aratott. Az új kódex széles körű kötelezettségeket vázol fel a platformok és az ágazati szereplők számára a félretájékoztatás elleni küzdelemre vonatkozóan, és újabb fontos lépést jelent az átláthatóbb, biztonságosabb és megbízhatóbb online környezet kialakítása felé.

A digitális szolgáltatásokról szóló, közelmúltban elfogadott jogszabállyal, valamint a politikai reklámok átláthatóságával és a politikai reklámok célközönségének megszólításával foglalkozó, jelenleg készülő jogszabállyal együtt a továbbfejlesztett gyakorlati kódex is fontos alkotóeleme annak az eszköztárnak, melyet a dezinformáció EU-n belüli terjedése ellen dolgoz ki a Bizottság.

A teljes sajtóközlemény 

További információk (angolul)

Kérdések és válaszok

Leírás

Közzététel dátuma
2022. június 16.