Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. június 12.Olvasási idő: 2 perc

A Bizottság vizsgálatának előzetes következtetése szerint Kínában tisztességtelen támogatásban részesül az elektromos járművek értéklánca

illusztráció

Egy folyamatban lévő vizsgálata keretében az Európai Bizottság előzetesen megállapította, hogy az akkumulátoros elektromos járművek kínai értéklánca tisztességtelen támogatásban részesül, és emiatt gazdasági kár veszélye fenyegeti az ilyen járművek uniós gyártóit. A vizsgálat arra is kiterjedt, hogy az intézkedések várhatóan milyen következményekkel és hatásokkal járnak az akkumulátoros elektromos járművek uniós importőrei, használói és vásárlói szempontjából. A vizsgálat eredményei alapján a Bizottság előzetesen azt állapította meg, hogy az EU-nak érdekében áll, hogy az akkumulátoros elektromos járművek Kínából érkező behozatalára kivetett ideiglenes kiegyenlítő vám bevezetésével ellensúlyozza a feltárt tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok hatásait.

Az Európai Bizottság ma előzetesen közölte az érdekelt felekkel, hogy milyen szintű ideiglenes kiegyenlítő vámot szándékozik kivetni az akkumulátoros elektromos járművek Kínából érkező behozatalára. A Bizottság ezzel párhuzamosan felvette a kapcsolatot a kínai hatóságokkal, hogy megvitassa velük a megállapításokat, és megtárgyalják a problémák megoldásának lehetséges módjait. A mintában szereplő három kínai gyártóra a Bizottság az alábbi mértékben tervez kivetni egyedi vámot:
•   BYD: 17,4%;
•   Geely: 20%; és
•   SAIC: 38,1%.

A vizsgálatban együttműködő, de a mintába fel nem vett egyéb kínai gyártókra 21%-os súlyozott átlagos vámtétel fog vonatkozni.

Az összes többi, a vizsgálatban együtt nem működő kínai gyártóra 38,1%-os maradékvám lesz alkalmazandó.

Az uniós szubvencióellenes vizsgálat ideiglenes ténymegállapításai alapján az akkumulátoros elektromos járművek teljes kínai értéklánca nagymértékben részesül tisztességtelen támogatásban, így a mesterségesen alacsonyan tartott árú kínai import beáramlása egyértelműen előrelátható és közvetlen kárral fenyegeti az uniós ipart.


További információ:

Leírás

Közzététel dátuma
2024. június 12.