Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. április 6.Olvasási idő: 1 perc

A Bizottság technikai támogatási eszköze segít Magyarországnak és más tagállamoknak az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségük csökkentésében

Source: EC - Social Media Services

A Bizottság technikai támogatást fog nyújtani 17 tagállamnak - köztük Magyarországnak - ahhoz, hogy fokozatosan megszüntessék az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket, összhangban a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiára vonatkozó REPowerEU tervvel. A technikai szakértelem segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy a közös európai törekvések elérése érdekében meghatározzák és végrehajtsák a legjobb szakpolitikai reformokat és beruházásokat olyan területeken, mint az energiaellátás diverzifikálása, a megújuló energiára való átállás felgyorsítása és az energiahatékonyság növelése.

Az Ukrajna elleni orosz agressziót követően a Bizottság 2022. március 21-én tette közzé azt a felhívást, amelyben felkérte a tagállamokat, hogy jelezzék igényüket a technikai támogatás iránt. A Bizottság értékelte és jóváhagyta a tagállamok által benyújtott valamennyi kérelmet. A szakértelmet a Bizottság által kezelt technikai támogatási eszköz (TSI) biztosítja. Ez támogatni fogja a tagállamok orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének fokozatos megszüntetését, és középtávon hozzá fog járulni az ársokkok enyhítéséhez, többek között azáltal, hogy felgyorsítja az EU zöld átállását, miközben figyelembe veszi az interregionális és a határokon átnyúló dimenziókat is.

A teljes sajtóközlemény (5. hír, angolul)
 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. április 6.