Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. február 13.Olvasási idő: 1 perc

A Bizottság mentesíti az európai gazdákat az ugaroltatási szabályok alól

illusztráció

Az Európai Bizottság a ma elfogadott rendeletével részlegesen mentesíti az európai mezőgazdasági termelőket az ugaroltatáshoz kapcsolódó feltételességi szabály alól. A rendelet előzménye a Bizottság január 31-én előterjesztett javaslata, amelyet követően bizottsági üléseken folytak egyeztetések a tagállamokkal. A rendelet holnap, február 14-én lép hatályba, és visszamenőleges hatállyal, január 1-jétől lesz alkalmazandó egy évig, azaz 2024. december 31-ig.

Több tagállam is nagyobb fokú rugalmasságot kért, hogy hatékonyabban reagálhasson az uniós mezőgazdasági termelők előtt álló kihívásokra. A Bizottság e kérések nyomán biztosítja a részleges mentességet.
Azok a gazdák, akik szántóterületük 4%-ának parlagon, illetve hasznosítatlanul hagyása helyett a szántóterületük 4%-án nitrogénmegkötő növényeket és/vagy köztes kultúrákat termesztenek, úgy tekintendők, mint akik teljesítik az úgynevezett 8. számú GAEC-előírást. Akik szeretnék, továbbra is teljesíthetik az előírást a terület parlagon vagy hasznosítatlanul hagyásával.

Azoknak a tagállamoknak, amelyek nemzeti szinten kívánják alkalmazni a derogációt, a rendelet hatálybalépésétől számított 15 napon belül értesíteniük kell erről a Bizottságot, hogy a mezőgazdasági termelők a lehető leghamarabb megkaphassák a szükséges tájékoztatást.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2024. február 13.