Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. március 12.Olvasási idő: 2 perc

A Bizottság meghatározta az éghajlati kockázatok kezelésének főbb lépéseit – a cél az emberek és a jólét védelme

illusztráció

Az Európai Bizottság ma közleményt tett közzé az európai éghajlati kockázatok kezeléséről. A közlemény bemutatja, hogy az EU és a tagállamai hogyan tudnák jobban előre látni, mélyebben megérteni és hatékonyabban kezelni az egyre fokozódó éghajlati kockázatokat. Bemutatja azt is, hogy az EU és a tagállamok hogyan dolgozhatnak ki és hajthatnak végre olyan szakpolitikai intézkedéseket, amelyek életeket mentenek, költségeket csökkentenek, és megőrzik a jólétet az egész EU-ban.

A közlemény előzménye az Európai Környezetvédelmi Ügynökség egyik tudományos jelentése, az első európai éghajlati kockázatértékelés. A két dokumentum együtt cselekvésre szólítja fel valamennyi kormányzati szintet, de a magánszektort és a civil társadalmat is. Világosan kiderül belőlük, hogy minden fontos ágazat és szakpolitikai terület ki van téve éghajlati kockázatoknak, hogy a kockázatok mennyire súlyosak és sürgetőek, és hogy fontos tisztázni, hogy kinek a feladata a kockázatok kezelése.

2023 volt a valaha mért legmelegebb év. A Kopernikusz program éghajlatváltozással kapcsolatos szolgáltatásának februári jelentése szerint az elmúlt 12 hónap globális átlaghőmérséklete meghaladta a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 fokos küszöbértéket. Miközben az EU átfogó intézkedéseket tesz a kibocsátásainak csökkentése és az éghajlatváltozás mérséklése érdekében, lépéseket kell tennünk azért is, hogy alkalmazkodjunk a már elkerülhetetlen változásokhoz, megvédjük az embereket, és megőrizzük a jólétet. Egy Eurobarométer felmérés szerint az európaiak 77%-a nagyon súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást, és több mint egyharmaduk (37%) már most is úgy érzi, hogy személyesen érintik az éghajlati kockázatok.

A mai közlemény bemutatja, hogy az EU hogyan képes hatékonyan elébe vágni a kockázatoknak, és javítani az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenálló képességet. A Bizottság egy sor intézkedést javasol, és együtt fog működni a többi uniós intézménnyel, a tagállamokkal, a regionális és helyi hatóságokkal, a polgárokkal és a vállalkozásokkal a javaslatok gyakorlatba való átültetése érdekében.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2024. március 12.