Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. március 10.Olvasási idő: 1 perc

A Bizottság jóváhagyja a vállalkozások támogatására irányuló magyar állami támogatási programok módosításait, így összesen 6,18 mrd euróval emelkedik azok költségvetése

az Európai Bizottság logója

Az Európai Bizottság jóváhagyta két már működő magyar állami támogatási program módosításait, köztük a támogatásra szánt költségvetés összesen 6,18 milliárd euróval (2,33 billió forinttal) történő emelését. A szóban forgó programok útján a magyar állam a vállalkozásokat támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben. A módosításokat a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret alapján hagyta jóvá.

Az eredeti programokat a Bizottság 2022. június 20-án (SA.103089), illetve 2022. október 26-án (SA.104515) hagyta jóvá. Az első támogatási program kapcsán Magyarország a következő módosításokat jelentette be: 1) a költségvetés összesen 2,18 milliárd euróval (822 milliárd forinttal) történő növelése; 2) négy további engedélyező hatóság kijelölése; valamint 3) új nemzeti jogalap megadása a támogatás nyújtása kapcsán. A második program esetében Magyarország azt jelentette be a Bizottságnak, hogy 4 milliárd euróval (1,51 billió forinttal) megnöveli a kedvezményes kamatozású kölcsön formájában nyújtott támogatásokra szánt költségvetést.

A Bizottság megállapította, hogy a módosított támogatási programok az EUMSZ 107. cikke (3) bekezdésének b) pontjával és az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel összhangban továbbra is szükségesek, megfelelőek és arányosak az érintett tagállam gazdaságában bekövetkezett komoly zavar megszüntetéséhez. Ennek megfelelően a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak megfelelően jóváhagyta a már működő programok módosításait.

A bizalmas adatokkal kapcsolatos kérdések rendezése után a határozat betekinthető változatát a Bizottság az SA.106542 ügyszám alatt teszi majd közzé versenypolitikai honlapján, az állami támogatások nyilvántartásában.

Leírás

Közzététel dátuma
2023. március 10.