Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. február 15.Olvasási idő: 3 perc

A Bizottság javaslatokat mutat be az űr- és a védelmi politika terén

illusztráció

Világűr: Az EU műholdalapú összeköttetési rendszer létrehozását kezdeményezi, és lépéseket tesz az űrforgalom irányítása terén 

Űrpolitikai törekvéseinek keretében az Európai Unió a mai napon két dokumentumot terjesztett elő: egy rendeletjavaslatot, mely az űralapú biztonságos összekapcsoltság kiépítésére irányul, valamint egy közös közleményt, mely uniós megközelítés kialakítását szorgalmazza az űrforgalom-irányítás terén. Az űrtechnológia létfontosságú szerepet játszik mindennapi életünk megkönnyítésében, és elengedhetetlenül fontos a digitalizáció, a környezetkímélet és az ellenálló képesség világszintű előmozdításához.
 
Az EU űrnagyhatalom, és az uniós űrprogram már most is értékes adatokat és szolgáltatásokat biztosít egy sor olyan alkalmazáshoz, melyet a közlekedéstől a mezőgazdaságig, a válságreagálástól az éghajlatváltozás elleni küzdelemig számtalan területen használunk a mindennapokban. Az új kihívások és a nemzetközi verseny kiéleződése miatt azonban az uniós űrpolitikát folyamatosan tovább kell fejleszteni és aktualizálni kell, ha továbbra is maradéktalanul ki akarjuk aknázni a világűr kínálta lehetőségeket. A ma útnak indított kezdeményezések segíteni fognak abban, hogy megőrizzük jelenlegi űrtechnológiai eszközeink hatékonyságát és biztonságát, egyúttal pedig olyan élvonalbeli európai űrtechnológiai fejlesztéseket valósítsunk meg, melyeknek az EU gazdasága és polgárai egyaránt hasznát látják.
 
A teljes sajtóközlemény

 

A Bizottság nagy horderejű intézkedéseket jelent be az európai védelem előmozdítása, az innováció fellendítése és a stratégiai függőségek mérséklése érdekében

Az Európai Bizottság a mai napon több kezdeményezést is előterjesztett az Európai Unión belüli védelem és biztonság szempontjából kritikus fontosságú területeken. Ezek egyikét az a közlemény alkotja, amely az európai védelemhez történő hozzájárulás kérdésével foglalkozik, és amely – a hagyományos védelmi ipartól és a szárazföldi, tengeri és légi felszerelésektől kezdve a kiber-, hibrid és űrbeli fenyegetéseken át a katonai mobilitásig és az éghajlatváltozás jelentőségéig – a kihívások teljes skáláját felöleli. A kezdeményezések további eleme a biztonság és védelem szempontjából kritikus fontosságú technológiákra vonatkozó ütemterv, mely felvázolja az uniós biztonsági és védelmi ágazat versenyképességének és ellenálló képességének javításához vezető utat.

Az új kezdeményezések révén az EU konkrét lépéseket tesz az európai védelmi piac további integrációja és versenyképességének javítása felé. Ennek legfőbb eszközét az EU-n belüli együttműködés elmélyítése jelenti, aminek köszönhetően javítható a méretgazdaságosság, kordában tarthatók a költségek és növelhető az operatív hatékonyság. A Bizottság által ma bejelentett kezdeményezések hozzá fognak járulni a biztonságra és védelemre vonatkozó uniós stratégiai iránytű kidolgozásához.
 
A teljes sajtóközlemény

Leírás

Közzététel dátuma
2022. február 15.