Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2022. március 25.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 3 perc

A Bizottság javaslata nyomán Magyarország nagyságrendileg 300 millió eurónyival magasabb összegű előfinanszírozásra számíthat a REACT-EU alapból

Source: EC - Social Media Services

Az Európai Bizottság március 23-án javaslatot tett arra, hogy uniós szinten 3,4 milliárd euróval növekedjen a REACT-EU kezdeményezés – azaz a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatás – forrásaiból biztosított teljes előfinanszírozás. A javaslat azoknak a tagállamoknak a támogatására irányul, amelyek fogadják és elszállásolják az ukrajnai háború elől a területükre érkező menekülteket. Azt követően, hogy a társjogalkotók elfogadják a javaslatot, ez a likviditás azonnali növelését eredményező intézkedés – az európai menekültek megsegítésére irányuló kohéziós fellépés (CARE) által bevezetett rugalmassággal ötvözve – lehetővé fogja tenni, hogy a tagállamok gyorsabban hozzáférjenek az infrastruktúrára, lakhatásra, felszerelésekre, valamint foglalkoztatási, oktatási, társadalmi befogadási, egészségügyi és gyermekgondozási szolgáltatásokra fordítható forrásokhoz.
 
A Bizottság azt javasolja, hogy az EU mindegyik tagállam esetében emelje az előfinanszírozást a 2021. évi REACT-EU támogatási részlet 11%-áról 15%-ára. Ezen túlmenően a Bizottság azt szorgalmazza, hogy ez az arány emelkedjen 45%-ra az uniós frontországok (Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia), valamint azon tagállamok (Ausztria, Bulgária, Csehország és Észtország) esetében, ahová lakosságarányosan a legnagyobb számban érkeztek ukrajnai menekültek. Az előfinanszírozás teljes növekedése uniós szinten 3,4 milliárd eurót tesz ki; Magyarország esetében ez az összeg nagyságrendileg 300 millió euró. Az előfinanszírozás folyósítására azt követően kerül majd sor, hogy a javaslatot jóváhagyják a társjogalkotók.
 
Háttérinformáció
 
Az 50,6 milliárd eurós költségvetésű REACT-EU a több mint 800 milliárd eurós európai helyreállítási terv (NextGenerationEU) része. A REACT-EU rendeltetése, hogy segítséget nyújtson a Covid19-világjárvány és annak társadalmi következményei által előidézett válság elhárításához, valamint a zöld, digitális és reziliens gazdasági helyreállítás előkészítéséhez. A REACT-EU-ból származó, 2022-re előirányzott 10 milliárd euró jelentős részét a tagállamok az ukrajnai menekülteket segítő projektek támogatására is fordíthatják, összhangban a világjárvány utáni helyreállítás általános céljával.
 
Szintén az európai helyreállítási terv része a 723 milliárd eurós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF), illetve a terv más európai programok és alapok költségvetését is megemeli. A Bizottság a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendeletben meghatározott kritériumok alapján jelenleg is folytatja a magyar helyreállítási és rezilienciaépítési terv értékelését, és ahogy korábban más tagállamok esetében, úgy Magyarország tekintetében is konstruktívan együttműködik a nemzeti hatóságokkal annak érdekében, hogy a magyar terv megfeleljen a rendelet célkitűzéseinek és követelményeinek.
 
További információ az európai helyreállítási tervről

 

Leírás

Közzététel dátuma
2022. március 25.
Szerző
Magyarországi képviselet